18/07/2024

Kabelbundelslangen en spiraalslangen voor veilige bevestiging en optimale bescherming van uw kabels en draden

Flexibele spiraalslangen en kabelbundelslangen voor kantoor en industrie

Vind de juiste kabelbundel- of spiraalslang voor uw toepassing

Spiraalslang set HelaWrap: met praktische tool voor snelle installatie

Op het eerste gezicht zien alle spiraalslangen er hetzelfde uit. Maar een nadere blik onthult iets: Er is precies de juiste bundel- of spiraalslang voor elke behoefte.

Terwijl veel kabelbundelslangen worden gebruikt in kantoren of fotostudio's, worden kabelspiraalslangen ook vaak toegepast in veeleisende omgevingen in speciale omstandigheden. Zij moeten bijvoorbeeld zelfdovend zijn of bestand tegen hitte en chemicaliën.

Sommige bundelslangen worden gekenmerkt door een hoge slijtvastheid en een goede bescherming tegen mechanische spanning. Andere bieden een eenvoudige installatie dankzij praktische accessoires, zoals een speciaal installatiegereedschap.

Alle spiraalslangen hebben echter één ding gemeen: ze bundelen kabels en beschermen ze tegelijkertijd. Wat de eisen voor uw kabelbescherming ook zijn: Wij hebben de juiste oplossing voor u.

Flexibele spiraalslang

Met handige tool voor snelle verwerking

HelaWrap: zo gemakkelijk als een rits

Ons kabelbundelsysteem Helawrap heeft vele voordelen. Naast de uitstekende slijtagebescherming waarderen klanten vooral de zeer eenvoudige en snelle montage - dat bespaart kostbare arbeidstijd en dus ook kosten.

Dankzij het meegeleverde montagegereedschap (HAT) is de bevestiging in een paar seconden gebeurd - net zo eenvoudig als met een ritssluiting. Indien nodig kan Helawrap worden gedemonteerd en op dezelfde manier worden hergebruikt - zo vaak als u wilt.

De voordelen in één oogopslag:

 • eenvoudige, snelle verwerking
 • herbruikbaar en geschikt voor lange kabelbundels
 • afzonderlijke kabels kunnen op elk punt worden afgetakt
 • verkrijgbaar in verschillende kleuren, maten en materialen

Dit maakt Helawrap bijzonder geschikt voor tijdelijke bevestigingen - bijvoorbeeld in het thuiskantoor, de fotostudio, opslagruimten of in de elektrotechnische industrie, alsmede voor vele andere industriële toepassingen.

In deze video kunt u zien hoe gemakkelijk Helawrap werkt:

Vlamvertragende kabelbundel- en spiraalslang

Spiraalslang conform EN45545-2 voor railvoertuigen

Hittebestendige spiraalslang met EN 45545-2 goedkeuring

Speciaal ontwikkeld voor de eisen van de spoorwegindustrie, bieden wij ook halogeenvrije kabelbeschermslang met EN45545-2 goedkeuring - zowel als spiraalslang en als Helawrap kabelbundelsystemen.

Deze producten zijn bestand tegen extreme omstandigheden en bieden optimale bescherming, zelfs in ruwe omgevingen. Zij worden bijvoorbeeld gekenmerkt door hun vlamvertragende eigenschappen, waardoor zij zelfdovend zijn volgens UL94 V0.

Of het nu gaat om kabelbescherming in nieuw gebouwde treinwagons of bescherming van kabels tijdens modernisering van de vloot of als onderdeel van reguliere onderhouds- en reparatiewerkzaamheden: Onze vlamvertragende spiraalslangen verlengen de levensduur van spoorwegvoertuigen, zij voldoen aan de meest recente veiligheidsnormen en bovendien beschermt de rammelvrije geleiding de kabels tegen schokken en trillingen.

HellermannTyton: Uw partner in de railvoeruigenindustrie

Onze halogeenvrije beschermslangen worden gebruikt in een grote verscheidenheid van trein types:

 • EMU (Electric Uultiple Unit)
 • LRV (Light Rail Vehicles)
 • Regionale treinen
 • Hogesnelheidstreinen
 • Locomotieven

Behalve in de spoorwegvoertuigindustrie worden onze kabelbundelbuizen met EN45545-2 goedkeuring ook op vele andere gebieden gebruikt - bijvoorbeeld in openbare gebouwen of in de schakelkastbouw.

Naast vlamvertragende kabelspiralen en kabelbundelbuizen biedt HellermannTyton nog vele andere oplossingen om installatieprocessen in de railvoertuigindustrie te vereenvoudigen - bijvoorbeeld voor het moderniseren van LED-verlichtingssystemen, nieuwe wandcontactdozen, entertainmentsystemen voor passagiers en nog veel meer.

Hitte- en chemicaliënbestendige spiraalslangen

Kabelspiralen voor toepassingen met hoge temperatuur

Hitte- en chemicaliënbestendige spiraalslangen

De hitte- en chemicaliënbestendige spiraalslang SBPTFE dekt het grootste temperatuurbereik van alle spiraalslangen uit het assoritment. Hij is permanent bestand tegen temperaturen tot 260°C en kan gedurende korte perioden tot max. 350°C worden gebruikt.

Dankzij haar uitstekende hittebestendige eigenschappen wordt deze PTFE-slang vooral gebruikt voor het geleiden van kabels in de lucht- en ruimtevaart en de defensie-industrie.

Met zijn zelfdovende materiaaleigenschappen V0 volgens UL94 is de flexibele spiraalband van SPTFE nu al ontworpen voor de trends van morgen. Op die manier zou het een bijdrage kunnen leveren aan de mobiliteit van de toekomst - bijvoorbeeld op het gebied van "Urban Air Mobility" (UAM) rond het thema "drone delivery".

Hydrauliek spiraalslang

Slijtvaste en schokbestendige kabelbeschermslang

Dikwandige, robuuste spiraalslang voor hydraulische leidingen in bouwvoertuigen

De robuuste SPF- en SPS-spiraalslangen zijn overal geschikt waar kabels aan hogere belastingen worden blootgesteld en als zodanig moeten worden beschermd - bijvoorbeeld hydraulische leidingen in en op bouwvoertuigen..

De voordelen in een oogopslag:

 • dikwandige, zeer robuuste slangen
 • uitstekende bescherming tegen mechanische belasting
 • bestand tegen slijtage en oliën
 • ideaal voor grotere kabelbundels tot 50mm diameter

Deze beschermslangen worden onder meer toegepast in de bosbouw, bij bouwmachines en landbouwvoertuigen en in de olie- en gassector.

FAQs vragen en antwoorden

Wat is een spiraalslang?

detecteerbare blauwe spiraalslang

Een spiraalslang wordt hoofdzakelijk gebruikt om kabels en draden te bundelen en tegelijkertijd te beschermen. In tegenstelling tot standaard kabelbinders of kleefbanden, die ontworpen zijn voor eenmalig gebruik, kunnen flexibele kabelbeschermslangen meestal meerdere malen worden gebruikt.

Spiraalslangen zijn ideaal voor het beschermen van kabels die al gelegd zijn. Zonder de kabels los te koppelen of te demonteren, kunnen de beschermslangen eenvoudig achteraf worden aangebracht. Na de installatie kunnen de afzonderlijke kabels over de gehele lengte tussen de spiraalvormige openingen worden afgetakt.

Halogeenvrij, hittebestendig of gekleurd: spiraalbuizen zijn verkrijgbaar in diverse materialen, kleuren en lengtes.

Hoe kies je de juiste spiraalslang?

Kabelbescherming voor elke behoefte: in HellermannTyton-kwaliteit

Om de juiste spiraalslang te kiezen, moet u zich één centrale vraag stellen: Aan welke eisen moet een spiraalslang voor mijn toepassing voldoen?

De keuze van het juiste materiaal speelt een belangrijke rol:

 • Moet het materiaal bijvoorbeeld halogeenvrij of brandvertragend zijn?
 • Heeft het misschien zelfs een goedkeuring nodig voor brandbeveiliging volgens EN45545-2?
 • Moet mijn kabelbeschermslang bestand zijn tegen chemicaliën?
 • Tegen welke temperaturen moet de kabelbeschermslang bestand zijn?

De omgeving of het gebruiksgebied is een belangrijke factor bij de keuze van het juiste materiaal. Ook kabelbundelbuizen zijn er in verschillende lengtes en kleuren. Moet mijn kabelbescherming bijvoorbeeld een bepaalde kleur hebben voor visuele identificatie?

Al deze vragen kunnen ook beantwoord worden door onze experts, die u graag adviseren bij het kiezen van de perfecte spiraal beschermslang. Stuur hier uw aanvraag.

Hoe verwerk je spiraalslang?

Witte spiraalslang van HellermannTyton

Spiraalslang worden meestal zonder gereedschap geïnstalleerd. Toch is de toepassing zeer eenvoudig.

Stap 1: Eerst moet u de buitendiameter van uw kabelbundel kennen en vervolgens de diameter van de kabelbeschermslang kiezen.

Stap 2: Kies een kabelbeschermer met de gewenste lengte of kort hem in indien nodig. Wikkel vervolgens de spiraal rond uw kabelbundel en werk naar het andere uiteinde - vergelijkbaar met het aanbrengen van isolatietape.

Stap 3: Als u afzonderlijke kabels uit de spiraalbuis wilt voeren, doet u dit op het juiste punt tijdens het wikkelen. Als u dit later wilt doen, moet de kabelspiraal weer op de juiste plaats worden gewikkeld.

Indien nodig, kunt u uw spiraalslang ook volledig afrollen of verwijderen en op een andere plaats hergebruiken.

Vergeleken met spiraalslangen wordt de Helawrap kabelbundelslang aangebracht met zijn eigen verwerkingsgereedschap - vergelijkbaar met een ritssluiting, kan Helawrap dus binnen enkele seconden en meerdere keren worden aangebracht of verwijderd.