29/05/2024

Slimme RFID-trackingoplossingen voor voorraadbeheer en andere industrieën

RFID-tracking: slimme oplossingen met RFID-bundelbanden en accessoires

HellermannTyton heeft een serie RFID-bundelbanden, accessoires en RFID-readers ontwikkeld voor het efficiënter maken van uw processen voor het traceren en identificeren met RFID.
De veelzijdigheid in toepassingen maakt RFID-technologie zo uniek:

 • Verhoog de efficiency in productie: Veel stappen worden geëlimineerd omdat bundelbanden met RFID-tags meerdere functies hebben: bevestigen, bundelen, labelen, identificatie productveiligheid, RFID-tracking van het product en nog veel meer
   
 • Betrouwbaar labelen en identificeren van producten, ook in zware omstandigheden: opgeslagen informatie op de RFID-tag blijft zelfs in extreme productie- en operationele omgevingen altijd leesbaar
   
 • Markeer en identificeer ontoegankelijke onderdelen: RFID-bundelbanden zijn een betrouwbaar alternatief als conventionele identificatiemethoden zoals barcode-etiketten slechts moeizaam kunnen worden uitgelezen – bijv. door ruimtelijke beperkingen of als het materiaal labelen niet toelaat
   
 • Ondersteunen van toepassingen in industrie 4.0: de mogelijkheden van een intelligente fabriek zijn bijna onbeperkt. Tegenwoordig worden bundelbanden in nagenoeg elke industrie gebruikt - in combinatie met RFID-technologie is er een groot potentieel om het concept van een intelligente fabriek te ondersteunen

Product overzicht

Wat is RFID

Radio Frequency Identification (RFID) is een slimme oplossing voor de identificatie en tracering van producten in verschillende sectoren. Bekijk deze video om te zien hoe RFID werkt en hoe het kan worden toegepast voor industriële doeleinden:

Voordelen van RFID tags

Verschillende taken worden gecombineerd: de bundelband fungeert als informatiedrager, productlabel en kabelbinder - allemaal tegelijk

 • Unieke identificatie als RFID-tag is geprogrammeerd met unieke code
 • Snelle en papierloze gegevensverzameling
 • Voorkomen van schrijffouten in rapporten
 • Tijdsbesparing door minder papierwerk
 • Gecontroleerd beheer van apparaten en magazijn
 • Vermogen om meer gegevens op te slaan dan barcodes
 • Voldoen aan wetgeving
 • Eenvoudig om actuele informatie te delen
 • Beheren van inspecties van uitrusting, onderhoudswerk etc.
 • Betrouwbare werking in zware situaties, bijvoorbeeld natte, stoffige, vuile omstandigheden; bijtende omstandigheden; trillingen en schokken
 • Contact of zichtlijn niet vereist

Leer meer over de voordelen van HellermannTyton RFID oplossingen in de video hieronder

Waar wordt RFID voor gebruikt?

RFID-tracking wordt in veel industrieën gebruikt. De combinatie van materiaal, transponder, leesafstand en de omgeving bepalen het gebruik ervan.

RFID- tracking voor voorraadbeheer

RFID- tracking voor voorraadbeheer

Een goed voorbeeld is het traceren van producten voor onderhoudsbeheer, waar RFID-systemen de identificatie en het beheer van waardevolle gereedschappen of uitrusting aanzienlijk vereenvoudigen. Hiervoor hoeft het product dat gelabeld moet worden, slechts voorzien te worden van een RFID-bundelband van HellermannTyton, die geprogrammeerd is met een unieke code.
U kunt de voorgeprogrammeerde code koppelen aan een database of specifieke code-eisen toevoegen die nodig zijn voor uw database.

Lees een voorbeeld van RFID-tracking in onze casestudies in ons HellermannTyton Blog.

Het feit dat elke component traceerbaar is, is ook van nut in de goederenontvangst. Kosten worden transparanter, processen langs de waardestroom kunnen worden geoptimaliseerd. Namaakproducten kunnen makkelijker worden opgespoord. Het gebruik van RFID-kabels maakt ze volledig onmogelijk: als een kabelverbinder is afgesneden, kan deze niet meer worden gebruikt, omdat elke RFID-chip een uniek ID heeft. De RFID bundelbanden garanderen de authenticiteit van de informatie die erop is opgeslagen.

RFID-tracking voor windturbines

RFID-tracking voor windturbines

Een ander voorbeeld van RFID-tracking is bij een offshore windpark. Technici moeten hun gebruikelijke, dure gereedschap meenemen op de locatie om reparaties of onderhoud te doen.
Om de voorraad te beheren en/of bijv. de locatie van het gereedschap vast te stellen kan het worden uitgerust met een RFID-bundelband. De geprogrammeerde informatie kan gekoppeld worden aan een database die dient als informatie- en beheertool voor een eenvoudige manier om de gereedschappen te traceren.

Met behulp van NFC-technologie (near-field communicatie) kan de technicus communiceren met de RFID-band via een app op een tablet-pc. Zo is het bijv. mogelijk om de uitrusting te controleren voor het gebruik en weer in te checken na het werk. Het grote voordeel van dit systeem is de permanente controle, die zowel gebruikers als beheerders hebben over deze bedrijfsmiddelen
 

RFID-tracking voor gevaarlijke omgeving

RFID-tracking voor gevaarlijke omgeving

Waar omstandigheden in de productiefaciliteit extreem zijn, door bijvoorbeeld hitte, vuil of vloeistoffen, zijn RFID-bundelbanden gemaakt van verschillende materialen de ideale oplossing.
Een voorbeeld hierbij is een hydraulische dienst die slangen repareert. Hierbij komen verschillende extreme omstandigheden samen. Een mengsel van hydraulische olie, schroefmiddel en vuil vervaagden het conventionele productlabel tot het onleesbaar was. Dit was zeer problematisch voor het servicepersoneel. Ze konden niet langer zien met welk soort slang ze te maken hadden. Wat was de maximale druk voor de slang? Wanneer werd de slang gemaakt en geïnstalleerd? Wie werkte er het laatst aan?
De oplossing voor het servicebedrijf was het gebruik van HellermannTyton RFID-bundelbanden gemaakt van metaal, die niet aangetast worden door olie of hitte.
 

RFID-tracking voor de bouw

RFID-tracking voor de bouw

Er zijn talloze andere toepassingsgebieden voor RFID-tracking, zoals kraanbouw. Een voorbeeld: Eerdere productlabels waren moeilijk toegankelijk en waren niet meer leesbaar omdat meerdere lagen verf waren aangebracht op verzoek van de klant. Met het gebruik van HellermannTyton RFID-bundelbanden voor identificatie blijft de informatie permanent leesbaar omdat de chip zich er binnenin bevindt en bestand is tegen zware omstandigheden of lagen verf.

Lees meer in ons RFID blogartikel.

RFID-tracking voor de automobielindustrie

RFID-tracking voor de automobielindustrie

Processen worden ook vereenvoudigd en geoptimaliseerd bij traceerbaarheid van componenten. Bijvoorbeeld bij defecten, terugroepacties of het bewaken van onderhoudsintervallen. 
Of voor productlabeling in het algemeen, zoals bij het installeren van elementen in auto's.
Hier fungeert de RFID-bundelband ook als een veiligheidsmaatregel die betrouwbaarder is en minder werk met zich meebrengt dan conventionele labeloplossingen. Als de bundelband ooit wordt afgesneden, kan hij niet meer worden gebruikt.
De authenticiteit van de informatie op de RFID-bundelband als productlabel is daarom gegarandeerd. Dit betekent bijvoorbeeld dat u zeer nauwkeurig kunt traceren welke werknemer welke component met welke eigenschappen in welke fabriek op welke dag heeft geïnstalleerd.

Onze producten voor slimme RFID-tracking

RFID- tracking voor voorraadbeheer: Alle producten van HellermannTyton kunnen worden gebruikt voor het vastmaken, ordenen, traceren en identificeren van producten op het gebied van resource management, elektrische inspectie, voorraad, distributie en huurdiensten evenals voor eenvoudig beheer van onderhouds- en reparatieroutines.

RFID-bundelbanden

Polyamide bundelbanden met hoge of lage RFID-transponder – T50RFID

RFID-bundelbanden

RFID-bundelbanden bieden een innovatieve oplossing voor duidelijke en snelle RFID-tracking van producten.

De polyamide bundelbanden zijn uitgerust met een RFID-transponder en combineren zo de talloze voordelen van reguliere bundelbanden met RFID-technologie.
 

Metalen detecteerbare RFID-bundelbanden met identificatie-tag – MCTRFID

Metalen detecteerbare RFID-bundelbanden met identificatie-tag

RFID-bundelbanden met metaal zijn gemaakt met een percentage van een metalen traceerelement (magneet/röntgen) en zijn speciaal ontwikkeld voor industrieën waar een risico op besmetting bestaat.

De banden kunnen gebruikt worden voor het bevestigen, ordenen, traceren en identificeren van producten bijv. in de voedselverwerking, chemische of farmaceutische industrie om de kwaliteitscontrole te ondersteunen.

Roestvaststalen bundelbanden met HF en UHF RFID-transponder – MBTRFID

Roestvaststalen bundelbanden met HF en UHF RFID-transponder

Roestvaststalen RFID-bundelbanden zijn uitgerust met een aanschuifbare drager voor een high frequency (HF) of een ultra-high frequency (UHF) RFID-transponder.

Deze banden zijn ideaal voor productidentificatie in alle soorten zware omstandigheden waar een hoge treksterkte en duurzaamheid van belang zijn.

 

Accessoires met RFID-transponder voor RFID-tracking

HEXTAG – High Frequency (HF)

RFID accessory HEXTAG

De HEXTAG gemaakt van PA66 is uitgerust met een transponder van HF-frequentie.

Het gat in het midden maakt bevestiging mogelijk in toepassingen waar een RFID-bundelbandoplossing niet geschikt is.

CRADLE - High Frequency (HF)

RFID accessory CRADLE

De CRADLE, gemaakt van TPU en uitgerust met een HF-transponder kan worden gebruikt op standaard HellermannTyton bundelbanden.

RFID-readers/writers om procesbetrouwbaarheid en -kwaliteit te verbeteren

Handheld RFID-reader

two Handheld RFID Reader

De HS9 handheld RFID-readers zijn ontworpen om LF-transponders uit te lezen en om te lezen/schrijven naar HF-transponders die bevestigd zijn aan HellermannTyton RFID-bundelbanden en accessoires.

De HS9 reader is beschikbaar voor low frequency transponders (LF, 125 kHz, alleen uitlezen) en voor high-frequency transponders (HF, 13.56 MHz, uitlezen & schrijven).
 

RFID - reader - Desktop

RFID - Reader for Desktop

De RFID-DT22 desktopreader voor stationair gebruik is ontworpen om te lezen en schrijven van/naar high frequency transponders (HF 13.56 MHz) die bevestigd zijn aan HellermannTyton RFID-bundelbanden en accessoires.

De readers fungeren als een interface tussen de RFID-transponder en computersystemen en databases. Radiogolven zenden de gegevens uit van de RFID-transponder naar de reader, zodat contactloos lezen en/of schrijven van informatie mogelijk is.
 

Wat is RFID?


Radiofrequentie-identificatie, in het kort RFID, is een algemene term voor technologieën die radiogolven gebruiken om automatisch objecten of personen te identificeren. De gegevensoverdracht vindt plaats door middel van elektromagnetische golven. 
Om RFID-herkenning mogelijk te maken, hebben de artikelen die u wilt identificeren een zogenaamde RFID-transponder of RFID-tag nodig, die vervolgens kan reageren op het verzoek van een reader. Dit geschiedt via radiogolven, wat de naam van het systeem verklaart en ervoor zorgt dat er geen direct contact vereist is tussen de transponder en de reader.


RFID technology RFID technology

De RFID-technologie maakt het mogelijk om informatie te verzenden naar goederen zonder contact en zichtlijn.
HellermannTyton biedt een serie passieve RFID-technologieën (bundelbanden en accessoires uitgerust met RFID-tags) die gelezen kunnen worden met RFID-readers voor snelle en nauwkeurige rapportage.
Passieve RFID-tags in bundelbanden worden gebruikt voor toepassingen zoals:

 • resource management en onderhoudsbeheer
 • Diefstalpreventie en traceerbaarheid
 • Veiligheidstags
 • Essentieel onderhoud
 • Aanwezigheidscontrole en tijdregistratie
 • Lekdetectie
 • Taggen van bagage
 • Voertuigidentificatie
 • Automatiseringsprocessen

Er is een steeds grotere behoefte van bedrijven om te voldoen aan de eisen op het gebied van traceerbaarheid en registratie van kalibratie, locatie en onderhoud uit huidige kwaliteits- en accreditatiestandaarden.