23/10/2021

Krimpkous en vormstukken voor uw applicatie!

Iedere krimpkous van HellermannTyton zorgt voor een perfecte isolatie en bescherming.

Krimpkous SA47

U zoekt de juiste krimpkous voor uw applicatie?

De toepassingsgebieden voor krimpkous zijn zeer divers. Daarom concentreert HellermannTyton zich bij het ontwikkelen, produceren en verkopen van krimpkous en vormstukken op de juiste eigenschappen voor iedere applicatie.

Zo bepaalt HellermannTyton met iedere krimpkous nieuwe standaards voor het beschermen tegen elektrische, mechanische, chemische en omgevingsinvloeden.

De specifieke eigenschappen van iedere krimpkous vormen daarbij de sleutel tot het succes. Dit begint met de materiaalkeuze, welke direct  voortvloeit uit bijvoorbeeld de brandvertragende eigenschappen zoals in de luchtvaart of in tunnelinstallaties worden vereist.

Wat is krimpkous?

Wat i de definitie van krimpkous: Het proces van het toepassen van warmte, bijvoorbeeld met behulp van een elektrisch of gaswarmtepistool, om geëxpandeerde kunststof buizen of vormen tot de oorspronkelijke grootte te krimpen.  Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen teruggewonnen maat (oorspronkelijke maat) en aangeleverde maatvoering (geëxpandeerde maat). Krimpen wordt in diverse industrieën en toepassingen toegepast - bijvoorbeeld om kabels te isoleren en te beschermen tegen hitte, chemicaliën of water.

Bekijk deze video met onze krimpkous experts Barry en Mark om te zien hoe gemakkelijk krimpkous te hanteren is.

Vormstukken

Iedere krimpkous moet zodanig te verwerken zijn, dat een zo rationeel mogelijk proces wordt gerealiseerd, bijvoorbeeld snel krimpend materiaal bij het seriematig produceren van handvaten voor gereedschappen of speciale krimpende manchetten voor het uitvoeren van reparaties aan ondergrondse kabels.

Van krimpkous met lijmlaag om vochtbestendig te isoleren tot transparante krimpkous om markering te beschermen, HellermannTyton biedt een veelzijdig assortiment krimpkous, dat voldoet aan de hoogste internationale standaards.

 

Iedere installateur of engineer vindt bij HellermannTyton de passende krimpoplossing, toegesneden op zijn applicatie en behoeften. Anders gesteld: iedere HellermannTyton-krimpkous doet problemen krimpen nog voor deze ontstaan.

Krimpkous met lijmlaag

SA47

De nieuwste krimpkous van HellermannTyton luistert naar de naam SA47. Het gaat hierbij om een semi-rigide polyolefine kous, uiteraard met een moderne krimpverhouding van 4:1. De kous is voorzien van een speciale hotmelt, waardoor de kous uitstekend tot zijn recht komt bij het beschermen van elektrische verbindingen. Vocht en corrosie krijgen geen kans! Daarnaast is de kous bestand tegen vloeistoffen en oliën zoals die vaak voorkomen in automotive-toepassingen. De combaniatie van een zwarte hotmelt met een transparante kous zorgt voor een optimale visualisatie van het krimpproces; luchtbellen en onregelmatigheden in het verloop van het krimpen zijn te herkennen en te verhelpen.

De passende krimpkous voor uw applicatie!

Een krimpkous is een uit kunststof vervaardigde kous, die zich onder invloed van warmte (veelal door toegevoerde hete lucht) sterk samentrekt. Hierbij wordt, voorafgaande aan het verhitten, het in de kous ingebracht object tegen zijn omgeving elektrisch geïsoleerd en mechanisch beschermd. 

HellermannTyton is een toonaangevende producent van kwalitatief hoogstaande oplossingen voor het bundelen, bevestigen, beschermen, aansluiten en identificeren van bekabeling. Wij ontwikkelen innovatieve krimpkousoplossingen voor onze klanten, die voldoen aan de alle algemene normen en specifieke eisen. 

Krimpkous Krimpkous

Warmkrimpende kous voor isolatie of mechanische bescherming. Dunwandige krimpkous, middelwandige krimpkous, dikwandige krimpkous, middel- en dikwandige krimpkous met of zonder lijmlaag. Krimpkous vervaardigd uit polyolefine (PEX), elastomeer (PES), fluorpolymeer (FPM), polyvinylidenfluoride (PVDF) of polytetrafluorethyleen (PTFE). Diverse krimpverhoudingen van 2:1 tot en met 6:1, voor iedere applicatie. 

Vormstukken Vormstukken

Helashrink vormstukken en eindkappen met en zonder lijmlaag. Connectoreindkappen, tweevoudige vormstukken, drievoudige vormstukken, viervoudige vormstukken, vijfvoudige vormstukken, zesvoudige vormstukken, 90°-aftakkingen, 45°-aftakkingen, T-stukken, Y-stukken, kabelaftakkingen, drievoudige kabelaftakkingen, eindkappen voor laagspanning alsmede tweecomponenten epoxylijm en hotmeltlijm. 

Niet-krimpende kous Niet-krimpende kous

Isolatiekous "HS", Hellermann-tules "HT", Helsyn-tules, Helvin-tules uit chloropreen (CR), polyvinylchloride (PVC), polyolefine (PO) of siliconen (SI) en glijmiddel Hellerine.

HellermannTyton heeft een groot assortiment hoogwaardige krimpkous, in verschillende materialen, kleuren, afmetingen, wanddikten en krimpverhoudingen. Voor iedere applicatie vindt u de juiste krimpkous!

ShrinKit 321, krimpkous met 3:1 krimpverhouding in assortimentskoffer

ShrinKit 321, krimpkous met 3:1 krimpverhouding in assortimentskoffer

De ShrinKit 321-familie bestaat uit vijf krimpkous-assortimenten in attractieve, handige koffers. Door de hoge krimpverhouding van 3:1 vervangt deze krimpkous vele maten krimpkous met een grote verscheidenheid aan maten en uitvoeringen. Het kiezen van de juiste kous is eenvoudig: de kousjes in de koffer zijn makkelijk herkenbaar door duidelijke vermelding van diameter, lengte en aantal in ieder compartiment van de koffer.

Krimpkous HIS3

Krimpkous HIS3

HIS3, de universele krimpkous met een 3:1 krimpverhouding, is breed toepasbaar. Deze blisterverpakkingen zijn uitermate geschikt voor kleinverbruik, zoals voor reparatie- en onderhoudsdoeleinden.

Vormstuk met lijmlaag

Vormstuk met lijmlaag

Warmkrimpende vormstukken met lijmlaag sluiten nauw aan en zorgen voor robuuste aftakkingen en goede corrosiebescherming.

Krimpkous MA47

Krimpkous MA47

MA47, middelwandige krimpkous met een krimpverhouding van 4:1, is bestand tegen oplosmiddelen, zuren en alkalische oplossingen en heeft een uitstekende mechanische sterkte.
De thermoplastische lijmcoating vormt een goede bescherming tegen vocht en weersinvloeden.

Krimpkous TREDUX

Krimpkous TREDUX

TREDUX dunwandige krimpkous met een 3:1 krimpverhouding wordt gebruikt voor elektrische isolatie in het algemeen en bescherming tegen slijtage voor bekabeling.

Warmkrimpend vormstuk Helashrink serie 1100

Warmkrimpend vormstuk Helashrink serie 1100

Vormstuk met haakse vorm, volgens VG-norm, voorzien van lip. Deze uitvoering heeft een trekontlasting en kan op de connector direct achter de overwerpmoer worden gemonteerd.

Krimpkous TF24

Krimpkous TF24

De transparante krimpkous TF24 biedt een goede bescherming tegen slijtage en elektrische invloeden en wordt voornamelijk toegepast ter bescherming van markeringen.

Krimpkous TF21

Krimpkous TF21

De dunwandige, bedrukbare krimpkous TF21 wordt voor duidelijke markering van bekabeling toegepast, bijvoorbeeld voedingskabels of PE-markering.

Krimpkous TR 27

Krimpkous TR 27

De dunwandige, halogeenvrije krimpkous is zelfdovend en heeft excellente brandwerende eigenschappen. Deze kous is daarom uitstekend toepasbaar in lift- en tunnelinstallaties, (openbaar) vervoermiddelen, scholen, ziekenhuizen en data centres.

Krimpkous HFT-A

Krimpkous HFT-A

Krimpkous HFT-A dient als mechanische en elektrische bescherming van componenten en kan eveneens als kleurmarkering worden toegepast.

Eindkappen HEK

Eindkappen HEK

HEK-eindkappen worden gebruikt om kabeluiteinden gedurende opslag en transport af te dichten. De lijmlaag zorgt voor een uitstekende afdichting tegen omgevingsinvloeden.

Bij de keuze van krimpkous spelen de volgende parameters een belangrijke rol:

 

Wanddikte van krimpkous: 

De dikte van het materiaal wordt als nominale waarde, dus zonder toleranties, in mm na volledige krimp weergegeven.  In het algemeen wordt onderscheid gemaakt tussen dun-, middel- en dikwandige krimpkous. Middel- en dikwandige krimpkous zijn ook met lijmlaag leverbaar. In dat geval wordt ook vaak gesproken over dubbelwandige krimpkous. 

Diameter van de krimpkous: 
De diameter wordt nog veelvuldig in inch-maten aangeduid (25,4 mm staat gelijk aan 1"). 

Krimpverhouding: 
Afhankelijk van de grondstof van de krimpkous en de wanddikte kan krimpkous tot verschillende grootten worden geëxpandeerd. De krimpverhouding geeft daarbij de mate van maximale krimp weer (diameter bij uitlevering ten opzichte van de diameter na volledige krimp). De krimpverhouding varieert tussen 2:1 en 6:1. Hoe hoger de krimpverhouding des te meer verschillende diameters kunnen worden afgedekt. Kortom: bij een hogere krimpverhouding zijn minder verschillende maten nodig, wat ten goede komt aan het aantal bestel- en voorraadposities. 

Lengtekrimp na vrije krimp: 
Krimpkous krimpt niet alleen in diameter, maar ook positief of negatief in de lengte. Deze lengteverandering wordt in procenten weergegeven. 

Minimale krimptemperatuur: 
Krimpkous krimpt niet altijd bij dezelfde temperatuur; deze is sterk afhankelijk van de gebruikte grondstof en de wanddikte. 

Gebruikstemperatuur: 
Ook de gebruikstemperatuur is niet voor iedere krimpkous gelijk. Deze is afhankelijk van de grondstof waaruit de betreffende krimpkous is vervaardigd. 

Bij het kiezen van de juiste maat krimpkous is het belangrijk dat de 80:20-regel in acht wordt genomen. Om een optimaal resultaat te 
verkrijgen, moet de krimpkous minimaal 20% en maximaal 80% van het volledige krimpbereik krimpen. In dit overzicht vindt u voor 
iedere kabeldiameter de passende krimpkous, waarbij de 80:20-regel als uitgangspunt is gehanteerd. 

In ons toepassingsoverzicht vindt u voor iedere kabeldiameter de juiste krimpkous. 
De 80:20-regel wordt hierbij vanzelfsprekend toegepast. 

Krimpkous wordt bij het assembleren van kabelbomen voor diverse applicaties toegepast. Het kan hierbij zowel gaan om elektrisch isoleren, mechanisch beschermen en markeren. 

Praktische hulpmiddelen om de juiste krimpkous te kiezen

Krimpkous-calculator 

Krimpkous-calculator 

Toont de geschikte krimpkousafmetingen voor uw applicatie. 
Voer uw gegevens in en de calculator toont de geschikte afmetingen volgens de 80:20-regel. 

Tip: de krimpkous-calculator controleert eveneens of de gekozen kous voor uw applicatie geschikt is. 
www.hellermanntyton.nl/site/calculator/krimpkous-calculator 

Wanddikte-calculator

Wanddikte-calculator

Tijdens het verwerken van de krimpkous veranderen zowel de diameter als de wanddikte. Deze calculator helpt u de theoretische wanddikte bij een bepaalde diameter te berekenen. 
www.hellermanntyton.nl/site/calculator/wanddikte-calculator 

Frequently Asked Questions

Wat zijn de beste tips voor het gebruik van krimpkous?

Tip 1: Begin met krimpen in het midden van de krimpkous en werk naar een van de uiteinden toe, vervolgens vanuit het midden naar het andere uiteinde toewerken. Op deze manier wordt het ontstaan van luchtblazen voorkomen en wordt het optimale krimpresultaat bereikt. 

Tip 2: Alle soorten krimpkous krimpen niet alleen in diameter maar ook in lengterichting. Bij het bepalen van de lengte van de kous dient hiermee rekening te worden gehouden. 

Tip 3: De lengtekrimp kan worden beperkt door eerst de beide uiteinden te krimpen en vervolgens naar het midden toe te werken. Echter dient er rekening mee te worden gehouden dat ingesloten lucht zich in het midden van de kous kan ophopen. Eventueel kan de kous vanuit het meest kritische uiteinde zo geleidelijk mogelijk naar het andere uiteinde toe worden gekrompen. 

Tip 4: Indien het te omkrimpen object uit metaal of ander warmtegeleidend materiaal is vervaardigd, dan is het raadzaam het object voor te verwarmen. Dit voorkomt zogenaamde "cold spots" of "chill marks" en zorgt voor een nauw sluitend en glad krimpresultaat.. 

Tip 5: Bij het op lengte maken van de krimpkous dienen de uiteinden zo recht mogelijk te zijn afgesneden. Rommelige uiteinden kunnen leiden tot rafelen en scheuren tijdens het krimpproces. 

Tip 6: Bij het selecteren van de krimpkous dient de 80:20-regel in acht te worden genomen. Dit houdt in dat de krimpkous zo wordt gekozen, dat de diameter minimaal 20 en maximaal 80 % krimpt. Een toepassingsoverzicht van krimpkous vindt u onder Productcatalogus HellermannTyton. 

Tip 7: Tijdens het krimpproces dient altijd voldoende te worden geventileerd. 

Wat is krimpkous met lijm?

Krimpkous met lijm wordt ook wel dual-wall tubing genoemd. Want hier heb je een combinatie van een crosslinked buitenmantel (Polyolefine) en een binnenste laag lijm. Bij verhitting smelt de binnenste lijmlaag en vloeit uit. Hierdoor ontstaat een hechtlaag die zorgt voor een goede aansluiting op de draad, kabel of connector. Krimpkous met lijm is ideaal voor het produceren van sterke, weerbestendige afdichtingen met extra mechanische sterkte en uitstekende bescherming tegen corrosie.

Bekijk deze video voor een demonstratie van krimpkous met lijm door onze experts Barry en Mark.

Waarom krimpkous helder/transparant?

Veel kabels zijn voorzien van een kleurcode of zijn voorzien van identificatiemerken - bijvoorbeeld in openbare gebouwen zoals luchthavens en ziekenhuizen, maar ook in tunnels en vervoermiddelen zoals spoorvoertuigen, schepen en vliegtuigen. Transparante krimpkous wordt vaak gebruikt om kabelmantels te isoleren en tegelijkertijd herkenningstekens zichtbaar te houden. Dit staat in de handel bekend als oversleeving.

Lees meer over heldere/transparante krimpkous in deze video met onze experts Barry en Mark.

Blijf in contact!


Update: 16/10/2021 © HellermannTyton 2021
© HellermannTyton 2021 (v4.156) | Update: 16/10/2021