15/04/2024

Krimpkous en vormstukken voor uw applicatie!

Hoe vindt u het juiste type krimpkous

Een uitgebreid assortiment krimpkous producten

Krimpkous van HellermannTyton

Van gekleurde krimpkous tot krimpkous met lijmlaag en warmkrimpende vormstukken. HellermannTyton biedt een uitgebreid assoritment producten in verschillende maten krimpkous die voldoen aan de hoogste internationale normen.

Wij bieden krimpkous in verschillende kleuren, afmetingen, wanddiktes en materialen (Fluoropolymeren, Polyolefine, PTFE en nog veel meer).
Wij leveren krimpkous voorgesneden en op haspels. Het assortiment bevat ook warmkrimpende eindkappen en warmkrimpende vormstukken.

Productoverzicht

Wat is krimpkous

Warmtekrimp betekent: Het proces van het toepassen van warmte, bijvoorbeeld met behulp van een elektrisch of gas heteluchtpistool, om geëxpandeerde kunststof krimpkous of -vormen terug te brengen tot de oorspronkelijke maat. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen gekrompen maat (oorspronkelijke maat) en de geleverde maat (geëxpandeerde maat). 
Warmtekrimp wordt in diverse industrieën en elektrische toepassingen gebruikt - bijvoorbeeld om kabels te isoleren en te beschermen tegen hitte, slijtage, 
chemicaliën of water
. Bekijk deze video met onze warmkrimp experts Barry en Mark om te zien hoe eenvoudig krimpkous te verwerken is.

Krimpkous voor uw toepassing

Weet u niet zeker of onze krimpkousproducten geschikt zijn voor uw specifieke toepassing? Voer de bekende afmetingen in de HellermannTyton online krimpkous calculator in. Deze zal de benodigde maat krimpkous controleren. Wij adviseren om de krimpkous minimaal 20% en maximaal 80% van de geleverde maat te laten krimpen.

Gekleurde krimpkous

Verschillende kleuren voor visuele identificatie

Verschillende kleuren voor visuele identificatie

Naast zwarte krimpkous biedt HellermannTyton een breed scala aan gekleurde krimpkous. Deze zijn uitermate geschikt voor het kleurcoderen van verschllende geleiders en kabels.

Ook de vraag naar oranje krimpkous neemt toe. Dit komt door de toename van hoogspanningsinstallaties in voertuigen. Soms is het belangrijk om door de krimpkous heen te kijken. Transparante krimpkous is ideaal voor het beschermen van labels die op kabelmantels worden aangebracht.

HellermannTyton levert de volgende kleuren:

... en nog veel meer. Bekijk hier alle HellermannTyton krimpkous producten en selecteer de juiste kleur voor uw toepassing.

Handige dispenserboxjes

Dispenserboxjes voor HellermannTyton HIS krimpkous met een krimpverhouding van 3:1

Het HIS-assoritment krimpkous is verkrijgbaar in diverse uitvoeringen en verpakkingseenheden met een krimpverhouding van 3:1 en 2:1. Bijzonder praktisch zijn onze HIS-PACK: handige dispenserboxjes met kleine spoelen.

Ook verkrijgbaar in een handige dispenserbox is HIS-3, een dunwandige 3:1 krimpkous. Deze variant is ook verkrijgbaar als HIS-A met lijmlaag aan de binnenzijde.

Ook verkrijgbaar is het HIS-Service Station: biedt plaats aan in totaal 5 HIS-boxen.

Ook handig: De HellermannTyton ShrinKit 321 met een breed assortiment maten, kleuren en lengtes.

Waarom transparante krimpkous?

Veel kabels zijn voorzien van kleurcodes of identificatietekens - bijvoorbeeld in openbare gebouwen zoals luchthavens en ziekenhuizen, maar ook in tunnels en vervoermiddelen zoals spoorvoertuigen, schepen en vliegtuigen. Transparante krimpkous wordt vaak gebruikt om de mantel van kabels te isoleren en toch de identificatiekenmerken zichtbaar te houden. Dit staat in de handel bekend als oversleeving.

Leer meer over transparante krimpkous in deze video met onze experts Barry en Mark.

Bedrukbare krimpkous

Bedrukbare, dunwandige krimpkous in verschillende kleuren en maten

Bedrukbare, enkelwandige TF21-krimpkous wordt gebruikt voor een duidelijke identificatie van geleiders, bijvoorbeeld voor het markeren van spanning, nul en aarde. TF21 heeft een lage krimptemperatuur en is verkrijgbaar in vele kleuren en maten. Bovendien is de krimpkous vlamvertragend en conform UL224 VW1. Dankzij deze eigenschappen voldoet TF21 aan tal van industrienormen en overtreft deze zelfs.

Een ander voorbeeld van een dunwandige, flexibele polyolefinenslang is de vlamvertragende TR27.

Krimpkous met lijmlaag

Voor uitstekende afdichting en duurzaamheid

Half-starre halogeenvrije polyolefin krimpkous voorzien van een lijmlaag.

Krimpkous met lijmlaag heeft een binnenlaag van flexibele lijm om de buitenste krimpkous en draadmantel af te dichten tegen het binnendringen van water. Het geeft de elektrische toepassing ook extra mechanische sterkte.

Middelwandige krimpkous met lijmlaag is perfect voor gebruik ondergronds of rond draden die begraven zijn. HellermannTyton biedt een breed scala aan krimpkous met lijmlaag met verschillende krimpverhoudingen en eigenschappen.

Wat is krimpkous met lijmlaag?

Krimpkous met lijmlaag wordt ook wel een dubbelwandige slang genoemd. Omdat hier sprake is van een combinatie van een crosslinked buitenmantel (Polyolefin) en een binnenlaag van lijm. Bij het verwarmen smelt en vloeit de binnenste lijmlaag. Door dit proces ontstaat een kleeflaag die zorgt voor een goede aansluiting op de draad, ader of connector. Krimpkous met lijmlaag is ideaal voor het produceren van een sterkte, weerbestendige verbinding met extra mechanische sterkte en uitstekende bescherming tegen corrosie.

Bekijk deze video om de dubbelwandige krimpkous gedemonstreerd te zien door onze experts Barry en Mark.

MA47 Krimpkous

Middelwandige krimpkous met lijmlaag voor kabel applicaties boven en onder de grond.

De middelwandige krimpkous met lijmlaag MA47 met een krimpverhouding van 4:1 biedt betrouwebare isolatie en bescherming tegen vocht voor laagspanningskabelverbindingen en -aansluitingen.

De MA47 op basis van polyolefin beschermt tegen vocht en andere omgevingsinvloeden: voor elektrische toepassingen boven en onder de grond.

Kabelreparatiemanchetten RMS

HellermannTyton Warmkrimpende kabelreparatiemanchetten RMS

RMS-manchetten worden gebruikt voor kabelreparatie en splitsing. Het RMS-manchet met lijlaag is een snel, arbeidsbesparend, nauwsluitend en permanent kabelreparatie- en waterafdichtingssysteem.

Het is ideaal voor het repareren van kabels onder de grond waar het moeilijk of onmogelijk is om conventionele krimpproducten te installeren

Wikkel het voorgesneden RMS-machnet rond de beschadigde kabelisolatie en bevestig deze op zijn plaats met behulp van het meegeleverde stalen profiel . Door warmte toe te passen met een heteluchtgaspistool (CHG900) krimpt de kous en smelt de lijmlaag, die de afdichting realiseerd.  

Als eenvoudig visueel hulpmiddel verdwijnen de TCP (thermo chromatic paint) stippen aan de buitenzijde van het manchet wanneer voldoende warmte is toegepast. Hier vindt u alle typen krimpkous met lijmlaag in één oogopslag.

Maten krimpkous

Hoe selecteert u de juiste maat krimpkous

Krimpkous (6:1) in combinatie met een stekker

Krimpkous heeft verschillende krimpverhoudingen. Deze beschrijven de maximale maatverandering tijdens het krimpproces. Als bijvoorbeeld de maat van de krimpkous tot 50% wordt gereduceerd, is de krimpverhouding 2:1. Speciale toepassingen, zoals de assemblage van connectoren, vereisen een grotere diameter van de krimpkous met een hoge krimpverhouding. 

Ook de wanddikte speelt een belangrijke rol bij het vinden van het juiste product. In het algemeen kan worden gesteld dat hoe dikker de kabel en hoe hoger de mechanische belasting, des te groter de wanddikte van de krimpkous moet zijn.

Om de juiste krimpkous voor uw toepassing te vinden, kunnen de Krimpkous-calculator en de wanddikte-calculator u helpen.

Krimpkous calculator

HellermannTyton Krimpkous calculator

Niet zeker of ons krimpkous product geschikt is voor uw specifieke applicatie? Voer de bekende afmetingen in de HellermannTyton Krimpkous calculator in. Deze al de maat voor u controleren. Wij adviseren de krimpkous minimaal 20% en maximaal 80% van de geleverde maat te laten krimpen.

Wanddikte calculator

Wanddikte calculator voor krimpkous

Wanneer krimpkous krimpt zal de diameter en de wanddikte veranderen. Onze wanddikte calculator geeft u een indicatie van de theoretische wanddikte voor een bepaalde diameter.

ShrinKit 321 krimpkousassoriment

HellermannTyton assortiment voor vele verschillende maten krimpkous

HellermannTyton biedt voorgesneden, dunwandige krimpkous in handige assortimenten. ShrinKit 321 is een familie van vijf verschillende assoritmenten.

Met hun krimpverhouding van 3:1 zijn ze ideale vervangers voor krimpkous van verschillende afmetingen.

Het kiezen van de benodigde krimpkous is eenvoudig omdat de inhoud duidelijk is aangegeven, op maat en lengte, op de deksel van de assortimentskoffer.

Materiaal: Polyolefin.

Warmkrimpende vormstukken

Vormstukken met hoge diëlektrische sterkte, mechanische hardheid en superieure weerstand

De familie HellermannTyton warmkrimpende vormstukken

Helashrink vormstukken en eindkappen met en zonder lijmlaag. Connector eindkappen, tweevoudige vormstukken tot en met zesvoudige vormstukken, 90°-aftakkingen, 45°-aftakkingen, T-stukken, Y-stukken, kabelaftakkingen, drievoudige kabelaftakkingen, eindkappen voor laagspanning alsmede tweecomponenten epoxylijm en hotmeltlijm. HellermannTyton biedt een enorme variëteit aan krimpbare vormstukken in verschillende maten en materialen. Deze vormen worden op uiteenlopende gebieden gebruikt, bijvoorbeeld voor toepassingen in de defensie-industrie.

Helashrink 150 serie met rib

Vormstukken voor aansluitingen met ronde gegroefde adapters.

De Helashrink 150 serie is ontworken voor aansluitingen met ronde gegroefde adapters. Het gebruik van een extra binnenlip garandeert een verhoogde trekontlasting.

Daarbij biedt de Helashrink 150 serie een uitstekende bescherming tegen omgevingsinvloeden. Deze flesvormige shape oplossing wordt met name toegepast in de lucht- en ruimtevaartindustrie.

Bekijk hier alle HellermannTyton Helashrink 150 vormstukken.

Helashrink serie 1100 - met rib

Warmkrimpend vormstuk haaks aansluiting voor ronde gegroefde adapters

Vormstuk met haakse vorm, volgens VG-norm, voorzien van lip. Deze uitvoering heeft een trekontlasting en kan op de connector direct achter de overwerpmoer worden gemonteerd.

Naast de vormstukken met haakse vorm biedt HellermannTyton nog vele andere vormstukken voor diverse toepassingen: bijv. Vormstukken met 45° aftakkingen, Y-stukken, vormstukken volgens VG norm, T-vormstukken en nog veel meer.

Bekijk hier alle HellermannTyton haaske vormstukken.

Eindkappen

Warmkrimpende eindkappen met lijmlaag voor het afdichten van kabeluiteinden.

De Helashrink 1600 serie wordt gebruikt om kabeluiteinden af te dichten tijdens opslag en transport. De lijmlaag zorgt voor een uitstekende afdichting. Optioneel kunnen de HEK eindkappen worden voorzien van luchtventielen voor toepassingen met hogedruk kabels.

Geribbelde Vormstukken

Geribbeld vormstuk met lijm en adapterlip voor ronde, gegroefde connectormoeren

De Helashrink 313C Serie zorgt voor trekontlasting en wordt gebruikt voor ronde gegroefde adapters. Dankzij de lijmlaag biedt het een uitstekende afdichting.

Het geribbelde ontwerp biedt flexibiliteit voor verschillende kabeluitgangshoeken. De Helashrink 313C-serie wordt met name toegepast in militaire en algemene prestatieapparatuur.

Bekijk hier alle HellermannTyton-producten uit de productgroep geribbelde vormstukken.

Wist u dat? HellermannTyton ook een hoogwaardige tweecomponentenlijm biedt. Deze heeft een enorme kleefkracht en is zeer goed bestand tegen de meeste chemicaliën en brandstoffen.

De lijm is bijzonder populair voor gebruik met  vormstukken en is zowel verkrijgbaar als enkelvoudig patroon (V9500) als in een complete set. Voor dit doel is bovendien een speciaal doseerpistool verkrijgbaar.

Meer informatie, een speciale brochure om het juiste type vormstuk en ons volledige productassortiment vindt u in onze Brochure warmkrimpende shapes en vormstukken (PDF).

Deze heteluchtpistolen biedt HellermannTyton aan

 

Draadloos heteluchtpistool - gas gevoed

Draadloos heteluchtpistool - gas gevoed : CHG900

Voor optimale verwerking van krimpkous biedt HellermannTyton het gas gevoede heteluchtpistool CHG900. Het draadloze heteluchtpistool werkt autonoom, zonder elektrische voeding. Daarom kan het overal worden gebruikt, bijv. buiten of op afgelegen locaties.

Populaire toepassingsgebieden zijn o.a. onderhouds- en reparatiewerkzaamheden op het gebied van:

 • elektrische installatie
 • spoorwegindustrie
 • offshore windparken

Het heteluchtpistool CHG900 maakt eenvoudig 360° werken onder alle hoeken mogelijk - zelfs werken boven het hoofd is geen probleem. Het draadloze heteluchtpistool overtuigt ook op het gebied van gebruiksvriendelijkheid. Bij storingen aan de piëzo-ontsteking of het gasmondstuk kunnen onderhoudswerkzaamheden comfortabel, zelfstandig en volledig zonder gereedschap worden uitgevoerd.

Heteluchtpistool CHG900 van HellermannTyton

De belangrijkste voordelen in een oogopslag:

 • Onmiddellijke warmte: geen opwarmtijd
 • 90 minuten gebruik: 3-4 keer langer in vergelijking met oplaadbaar gereedschap op batterijen
 • Geïntegreerde staander: voor veilig handsfree gebruik
 • Milieuvriendelijk: roestvrijstalen gaspatronen zijn na volledige lediging recyclebaar
 • 360° werken: en handenvrij werken door geïntegreerde staander
 • Geschikt voor buiten: zelfs voor de zwaarste omstandigheden tot -8°C
 • Lichtgewicht: gereedschap weegt slechts 440g en 555g met gaspatroon
 • Eenvoudig onderhoud: zonder gereedschap en onafhankelijk om stilstand te verminderen

Als alternatief voor het draadloze heteluchtpistool, kunt u ook kiezen voor een elektrisch gevoed heteluchtpistool.

 

Hetelucht-pistool elektrisch gevoed

Hetelucht-pistool elektrisch gevoed H6100 vanHellermannTyton

Het elektrisch aangedreven heteluchtpistool H6100 is ontworpen voor het aanbrengen van dun- tot middelwandige krimpkous, eindkappen en vormstukken. Voor het best mogelijke resultaat van het krimpproces is het heteluchtpistool uitgerust met 3 verschillende opschuifmonden.

 • Krachtige 1600W motor
 • Keramisch verwarmingselement maakt temperaturen tot +700°C mogelijk
 • Veilig gebruik op de werkbank dankzij de anti-slip rubberen ring
 • Geïntegreerde luchtfilter, gemakkelijk te reinigen

Frequently Asked Questions

Wat zijn uw beste tips voor het gebruik van krimpkous?

Tip 1: Bij het krimpen van krimpkous is het raadzaam het krimpproces in het midden van de kous te beginnen en dan geleidelijk naar een uiteinde te gaan en dan vanuit het midden weer naar het andere uiteinde. Zo voorkomt u dat er lucht onder de kous blijft hangen.

Tip 2: Krimpkous krimpt ook in de lengterichting, d.w.z. in de lengterichting. U moet met deze krimp rekening houden wanneer u de krimpkous in lengten snijdt. 

Tip 3: Het is mogelijk de krimp in de lengterichting te beperken door eerst de uiteinden en dan het middenstuk te krimpen. Als u dat doet, kan er echter lucht ingesloten raken, waardoor het middenstuk niet krimpt. Als alternatief kunt u de krimpkous krimpen door bij het meest kritische uiteinde te beginnen en dan langzaam naar het andere uiteinde te krimpen.

Tip 4: Als het te bekleden voorwerp van metaal of warmtegeleidend is, moet u ervoor zorgen dat het voorverwarmd is om "koude plekken" te voorkomen. Dit zorgt ervoor dat de krimpkous strak en soepel aansluit.

Tip 5: Wanneer u krimpkous en wikkelkous op de gewenste lengte afsnijdt, moet u er goed op letten dat de uiteinden glad worden afgesneden. Slecht afgesneden en onregelmatige randen kunnen ertoe leiden dat krimpkous en wikkelkous tijdens het krimpen splijten.

Tip 6: Bij de keuze van de kousmaat is het belangrijk rekening te houden met de 80:20 regel. Dit betekent dat de maat van de krimpkous zo moet worden gekozen dat een minimale krimp van 20% en een maximale krimp van 80% mogelijk is. Gedetailleerde voorbeelden van hoe u de juiste krimpkous kunt kiezen, vindt u in het gedeelte "isolatieproducten" van onze catalogus.

Tip 7: Zorg er tijdens het krimpen altijd voor dat de werkplek goed geventileerd is en dat u persoonlijke beschermingsmiddelen draagt, zoals handschoenen en een veiligheidsbril.

Wat zijn de de belangrijkste parameters voor correcte krimpkous?

Wanddikte: 
De materiaaldikte moet worden aangegeven in mm na volledige krimping. "Nominaal" definieert afmetingen zonder enige tolerantie. Over het algemeen kan onderscheid worden gemaakt tussen dunwandig, middelwandig en dikwandig. Krimpkous is ook verkrijgbaar met een lijmlaag. Dit wordt ook wel dubbelwandige krimpkous genoemd. 

Diameter: 
Voor dunwandige krimpkous met een krimpverhouding van 2:1 (standaard krimpkous) wordt de diameter meestal in inch maten aangegeven; 25,4 mm is gelijk aan 1 inch. 

Krimpverhouding: 
Afhankelijk van de gebruikte materiaalsamenstelling en de wanddikte kan krimpkous in verschillende mate worden geëxtrudeerd. De krimpverhouding geeft de snelheid aan waarmee het product krimpt (d.w.z. de toegevoerde diameter in verhouding tot de teruggewonnen diameter). Zij varieert van 2:1 tot 6:1. Hoe hoger de verhouding, hoe groter de objectdiameter die de krimpkous kan bedekken. Er zijn dus minder maten krimpkous nodig, wat de voorraden helpt verkleinen. 

Krimp in de lengterichting: 
Krimpkous krimpt niet alleen in diameter, maar ook in de lengte. Deze verandering in de lengterichting na het krimpen wordt aangegeven in een percentage.  

Minimum krimptemperatuur: 
Niet alle krimpkous krimpt bij dezelfde temperatuur. Deze hangt sterk af van de samenstelling waarvan ze gemaakt zijn en ook van de wanddikte.

Bedrijfstemperatuur: 
De bedrijfstemperatuur verschilt per type krimpkous. Dit is afhankelijk van de samenstelling die voor het type krimpkous wordt gebruikt. Bij de keuze van de juiste maat is het aan te bevelen de hierboven geschetste 80:20-regel te volgen.

Krimpkous wordt gebruikt bij de assemblage van kabelbomen in het algemeen. Dit omvat isolatie, identificatie en mechanische bescherming tegen slijtage, alsmede esthetisch ontwerp.

Welke heteluchtpistolen biedt HellermannTyton aan?

Heteluchtpistool HG900 van HellermannTyton

Heteluchtpistolen zijn geschikt voor het verwerken van een grote verscheidenheid aan krimpkous en krimp draadmarkeringen, maar ook gegoten vormen of krimpkousen, overgangsvormen, eindkappen en kabelreparatiekousen.

Bij HellermannTyton heeft u de keuze uit de volgende heteluchtpistolen:

CHG900: draadloos heteluchtpistool, gas aangedreven
H6100: elektrisch heteluchtpistool

Meer informatie over deze gereedschappen vindt u hier op deze website.