15/04/2024

Kabelbinders en bevestigingselementen voor uw toepassing!

Kabelbinders en bevestigingselementen van HellermannTyton-met een goede reden.

Kabelbinders en bevestigingselementen

Kabelbinders en bevestigingselementen moeten tegenwoordig aan de meest uiteenlopende eisen voldoen en worden zeer breed toegepast- van het simpel bundelen van kabels met kabelbinders tot het specifieke gebruik van kabelbinders onder extreme omstandigheden. Als een van de toonaangevende producenten van kabelbinders en bevestigingselementen zet HellermannTyton de toon in de productie van binnen- en buitenvertande kabelbinders, hersluitbare kabelbinders en onvertande kabelbinders. Het assortiment wordt gecomplementeerd met kabelbinders voor directe bevestiging, kabelbinders van RVS en kabelbinders met bevestigingselementen (ook wel bevestigingsbanden genoemd).

Met hoogwaardige kabelbinders en bevestigingselementen, biedt HellermannTyton systeem oplossingen die aan praktisch iedere uitdaging voldoen. Ze voldoen niet alleen aan de meest up to date eisen voor kabelbinders en kabelbinder systemen, maar HellermannTyton verzet iedere keer zijn grenzen voor wat betreft de mogelijkheden op het gebied van kabelbundeling. Op deze manier worden kabelbinder oplossingen of nieuwe kabelbinders ontwikkeld, in samenspraak met klanten, die bestand zijn tegen de meest extreme en uitzonderlijke condities.

Kabelbinders en bevestigingselementen van HellermannTyton voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen en lopen voorop voor wat betreft materiaalbestendigheid. Een groot assortiment in kleur en afmetingen biedt klanten de mogelijkheid om de juiste kabelbinder te vinden bij de juiste toepassing.

detecteerbare kabelbinders voor de levensmiddelen en farmaceutische industrie

HellermannTyton is pionier op het gebied van detecteerbare kabelbinders voor de levensmiddelen en farmaceutische industrie. Jaren geleden brachten wij de eerste detecteerbare kabelbinder op de markt, en met succes. Inmiddels is een helerange detecteerbare kabelbinders beschikbaar, in diverse afmetingen, in polyamide en polypropyleen en in diverse kleuren. Naast detecteerbare kabelbinders zijn ook detecteerbare schroefzadels leverbaar. Door het gebruik van deze componenten levert HellermannTyton een bijdrage aan het realiseren van uw HACCP-doelstellingen. 

Het laatste voorbeeld van een innovatief kabelbinder systeem van HellermannTyton is het unieke Q-tie systeem met open kop technologie welke ideaal is voor het bevestigen onder moeilijke omstandigheden.

bevestigingsbanden 2-delig voor randbevestiging, draaibaar

Verder zijn er RVS kabelbinders met een gepatenteerde, onverbrekelijke sluitkop met één resp. twee kogeltjes die een extreem hoge trekkracht hebben. Het assortiment kabelbinders wordt verder uitgebreid met detecteerbare bundelbanden met metaaldeeltjes die uitermate geschikt zijn voor de voedingsindustrie en kabelbinders met dubbele bevestiging voor het parallel geleiden van kabels en leidingen die geschikt zijn voor gebruik in de automobiel industrie. Vooral zachte bundelbanden met tweede vergrendeling beschermen de kabel. Kabelbinders voor heavy duty toepassingen, kabelbinders met glasvezelversterkte stift en alle bevestigings elementen die gebruikers wereldwijd nodig hebben complementeren het assortiment.

Kwaliteit en veiligheid staan altijd op de eerste plaats bij kabelbinders en bevestigingselementen van HellermannTyton. Of ze binnen- of buitenvertand zijn, ze om moeten gaan met temperaturen van -40° C of tot +240° C, beter moeten beschermen tegen trillingen, gemaakt zijn van RVS of kunststof ze moeten allen aan de hoogste internationale test standaards, die vastgelegd en getoetst worden door internationale goedkeuringsinstanties, voldoen.


Met deze excellente kwaliteitszekerheid kunnen de kabelbinders en bevestigingselementen van HellermannTyton meer beloven dan anderen- in iedere situatie.

Kabelbinders en bevestigingselementen voor uw toepassing!

Een kabelbinder (ook bekend als bundelband of kabelband) is een universeel inzetbare en snel toepasbare oplossing, speciaal voor het bundelen van diverse kabels of kabelbomen. 

Kabelbinders en bevestigingselementen worden in vele industrieën toegepast: elektrische installatie, harness making, constructie, verpakkings industrie of onder extreme condities zoals de offshore. 

HellermannTyton is een wereldwijde producent die kwalitatief hoogstaande oplossingen biedt voor het bevestigen, aansluiten, geleiden, beschermen en identificeren van bekabeling voor diverse markten. Voor onze klanten kunnen we unieke oplossingen ontwikkelen waardoor installatie tijd en kosten bespaard worden en de kwaliteit van het eindproduct verbeterd wordt. 

Kabelbinders met binnenvertanding Kabelbinders met binnenvertanding

Kunststof kabelbinders zijn uitstekend geschikt voor het bundelen en bevestigen van bekabeling, slangen en leidingwerk. Leverbaar in diverse uitvoeringen, materialen, lengten en kleuren. 

Kabelbinders met buitenvertanding Kabelbinders met buitenvertanding

Kabelbinders met buitenvertanding zijn uitstekend geschikt voor het bundelen en bevestigen van bekabeling met kwetsbare isolatie of afscherming. Leverbaar in diverse uitvoeringen, materialen, lengten en kleuren.

Kabelbinders zonder vertanding Kabelbinders zonder vertanding

De robuuste kabelbinders zonder vertanding uit de KR- en EL-Ty- serie bieden een hoge spankracht en zijn tevens geschikt voor bekabeling en leidingwerk met grote diameters. 

Hersluitbare kabelbinders Hersluitbare kabelbinders

Hersluitbare kabelbinders zijn eenvoudig te verwerken en vormen een prima oplossing voor tijdelijke bevestigingen. Leverbaar in diverse uitvoeringen, materialen, lengten en kleuren. 

RVS-kabelbinders RVS-kabelbinders

Metalen kabelbinders hebben een hoge chemische bestendigheid en een hoge spankracht en daardoor uitermate geschikt voor toepassing onder zware bedrijfsomstandigheden. 

Bevestigingsbanden Bevestigingsbanden

Optimale bevestigingsoplossingen voor iedere applicatie bieden de bevestigingsbanden in diverse uitvoeringen, materialen, afmetingen en kleuren. 

Bevestigingselementen Bevestigingselementen

Bevestigingselementen voor kabelbinders zijn universeel inzetbaar. Schroefbaar of zelfklevend, leverbaar in verschillende materialen, afmetingen en kleuren. 

Bevestigingselementen Bevestigingselementen

Een groot assortiment bevestigingselementen, voor het direct monteren in geboorde of gestanste gaten of langs randen. 

Clips en klemmen Clips en klemmen

Een groot assortiment bevestigingsbeugels uit kunststof of aluminium, eventueel met beschermprofiel, slangklemmen, snappers en trekontlastingen.

Onze producten

Bundelbanden en Bevestigingselementen

Kabelbinders T-serie

Kabelbinders T-serie

De kabelbinder bestaat volledig uit kunststof, waardoor de banden goed te recyclen zijn. De binnenvertanding van de band staat garant voor een goede grip op het te bundelen voorwerp. De bundelbanden kunnen eenvoudig met de hand of met een (automatisch) gereedschap verwerkt worden. Het einde van de band staat enigszins inder een hoek, wat het invoeren in de sluitkop eenvoudiger maakt.

De kabelbinders van de T-serie worden gebruikt voor het bundelen en bevestigen van kabels, leidingen en slangen.

Kabelbinders SOFTFIX

Kabelbinders SOFTFIX

Het belangrijkste kenmerk van de SRT-serie is het materiaal: zacht, scheurvrij thermoplastisch polyurethaan. Dit UV- en weersbestendige materiaal zorgt voor een bijzondere bescherming tegen het afknellen van de bundel. Bovendien kunnen deze bundelbanden bij een handmatige toepassing makkelijk opgerekt worden, waardoor ze perfect vast komen te zitten.

Alle soorten bundels, met name voor databekabeling in binnen- en buitentoepassingen. Verder zijn deze heropenbare kabelbinders uitermate geschikt voor de land- en tuinbouw, boomkwekerijen en evenementen. De SRT-serie in grotere verpakkingseenheden is geschikt voor OEM-toepassingen. 

Robusto: Duurzame kabelbinder uit PA11 materiaal

Robusto: Duurzame kabelbinder uit PA11 materiaal

De Robusto-serie onderscheidt zich van andere bundelbanden met een vlakke kopgeometrie en door het materiaal waaruit ze zijn vervaardigd: polyamide 11.
Dit is een polyamide van plantaardige origine, bekend onder de naam bio plastic, afkomstig uit duurzame bronnen. Het gebruik van dit materiaal vormt een onderdeel van een eco-verantwoordelijk proces.

Robusto, uit duurzame grondstof vervaardigde bundelbanden, is door de ETOP-jury van 2013 beloond met de Innovator status.

Kabelbinders KR-serie

Kabelbinders KR-serie

De KR-serie gepatenteerde kabelbinders bestaat uit een gladde band met een membraan en een glasvezelversterkte stift. Tijdens het afbinden wordt deze stift samen met het membraan door de speciale tang in de kop van de kabelbinder gedrukt, waardoor de kabelbinder vibratiebestendig vast komt te zitten.

Deze kabelbinder is bijzonder geschikt voor het bevestigen van vouwbalgen aan stuurinrichtingen alsmede voor slangen en leidingen.

RVS-kabelbinders MBT-FC-serie

RVS-kabelbinders MBT-FC-serie

De roestvast stalen MBT kabelbinders zijn bestand tegen zuren, zout water en hoge temperaturen. Deze kabelbinders zijn zowel gecoat als ongecoat verkrijgbaar. Ze hebben een gepatenteerde, onverbrekelijke sluitkop met één of twee kogeltjes.

Roestvast stalen bundelbanden met kunststof coating bieden een hoog installatiecomfort, in het bijzonder bij buitentoepassing en bij lage temperaturen. Deze gecoate banden komen vooral daar tot hun recht, waar hoge spankrachten vereist zijn en tegelijkertijd een de buitenzijde van de bundel niet mag beschadigen.
De MBT-serie kan worden gebruikt in de (petro-)chemische industrie en op olieplatforms, en in vervoersapplicaties, scheepsbouw en de mijnbouw. MBT-banden zijn eveneens geschikt voor de machine- en apparatenbouw, levensmiddelenindustrie en algemene buitentoepassingen. Daarnaast zijn MBT-banden uitermate geschikt voor het fixeren van verlichting in bijvoorbeeld theaters en expositieruimten.

Kabelbinders OS-serie

Kabelbinders OS-serie

De OS-serie is het resultaat van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kabelbinders met buitenvertanding.
Door de buitenliggende vertanding zit de gladde kant van de kabelbinder op de bundel, waardoor een eventuele inkeping of beschadiging van de bundel wordt voorkomen.
Het nieuwe design maakt het invoeren van de band in de sluitkop bijzonder makkelijk en zorgt tegelijk voor een uitstekende treksterkte. De kop is duidelijk platter dan bij vergelijkbare types. Hierdoor is ook in krappe ruimtes een juiste verwerking mogelijk. Een sleuf in de kop neemt de ingevoerde band op en zorgt zo voor een even draagvlak en een optimale grip.

Afhankelijk van het materiaal is de OS-serie inzetbaar bij hoge temperaturen of bij applicaties met verhoogde eisen aan brandveiligheid.
Deze banden zijn bijzonder geschikt voor zeer dunne en gevoelige kabelisolatie of leidingen, met name in de luchtvaart en in de automobielindustrie. Met elk type band tot en met het type T50LOS is een minimale bundeldiameter van slechts 1,6mm mogelijk. Voor zware bundels is de T120ROS met een minimale spankracht van 535N geschikt.

Kabelbinders MCT-serie

Kabelbinders MCT-serie

De kabelbinders uit de MCT-serie werden samen met gerenommeerde, internationale voedingsmiddelenfabrikanten ontwikkeld en kunnen de productcontaminatie door afgesneden
kunststof delen reduceren. De zes verschillende maten worden vervaardigd van een speciaal polyamide-compound met een metaalaandeel. Dankzij deze in het complete product aanwezige metaalpigmenten is detectie van complete kabelbinders, maar ook van banddelen mogelijk. Dit geldt in het bijzonder als in het productieproces op het strenge HACCP-systeem* ter voorkoming van verontreinigingen wordt vertrouwd. De kleurstelling, een krachtig blauw, zorgt bovendien bij de visuele controle voor een snelle en duidelijke herkenning.

MCT-kabelbinders zijn bijzonder geschikt voor toepassing in de farmaceutische en chemische industrie en in de levensmiddelen- en dierenvoerproductie. De kabelbinders zijn geschikt voor het afsluiten van transportbakken, bundels en zakken. Verder dienen de MCT-kabelbinders voor de installatie van kabels en leidingen aan productie-installaties.

Bevestigingsbanden 1-delig met spreidanker, met schotel

Bevestigingsbanden 1-delig met spreidanker, met schotel

Deze eendelige bevestigingsbanden zijn de ideale oplossing voor het effectief bevestigen van bekabeling of leidingwerk. Sleutelbegrippen bij het ontwikkelen van deze bevestigingsbanden: eenvoudige montage, zonder extra gereedschap, grote treksterktes en hoogwaardige materiaalsoorten.
Het resultaat is een serie eendelige kabelbinders met verschillende bevestigingselementen, die voldoen aan de specifieke eisen uit de auto- en luchtvaartindustrie, railvoertuigbouw, paneelbouw en de witgoedsector.

Bevestigingsbanden 1-delig met spreidanker, met schotel, afgedicht voor ronde gaten

Bevestigingsbanden 1-delig met spreidanker, met schotel, afgedicht voor ronde gaten

Eendelige bevestigingsbanden voorzien van een rubber afdichting vormen samen een oplossing voor het bundelen en tegelijkertijd fixeren, met name voor deur- en car body-applicaties. Eendelige bevestigingsbanden voorzien van een rubber afdichting bieden een hoge bescherming tegen het binnendringen van vocht en stof. De types T50SOSSFT6.5E-MD en T60SOSSFT62x122-E-MD, vervaardigd uit hitte bestendig PA66 voldoen aan IP67 (getest volgens IEC 60529). Ter voorkoming van verlies van de afdichting is deze middels een laserlas verankerd (type T50SOSSFT6.5E-MD

Bevestigingsbanden 2-delig met spreidanker, met schotel, in PEEK

Bevestigingsbanden 2-delig met spreidanker, met schotel, in PEEK

PEEK-bevestigingsbanden verenigen het goede van een bewezen ontwerp en moderne grondstoffen. Het 2-delige ontwerp van kabelbinder en voetdeel maakt het mogelijk om de band juist te positioneren tijdens het assembleren. Het spreidanker kan met een klik in een vooraf aangebracht gat in de plaat worden gemonteerd.
Het voetdeel is vervaardigd uit PEEK, waardoor temperaturen tussen +55 en +240 ºC geen enkel probleem vormen. De chemische bestendigheid, zelfs voor zuren en gamma straling, is uitstekend.

De bevestigingsbanden met P1SFT6,5 en P2SFT6,5 zijn ideaal als de eisen aan temperatuur of chemische bestendigheid zeer hoog zijn. De banden worden voornamelijk gebruikt in kabelbomen in de automobielindustrie.

Bevestigingsbanden 1-delig met lamelvoet, met schotel

Bevestigingsbanden 1-delig met lamelvoet, met schotel

Deze eendelige bevestigingsbanden zijn de ideale oplossing voor het effectief bevestigen van bekabeling of leidingwerk. Sleutelbegrippen bij het ontwikkelen van deze bevestigingsbanden: eenvoudige montage, zonder extra gereedschap, grote treksterktes en hoogwaardige materiaalsoorten. Het resultaat is een serie eendelige kabelbinders met verschillende bevestigingselementen, die voldoen aan de specifieke eisen uit de auto- en luchtvaartindustrie, railvoertuigbouw, paneelbouw en de witgoedsector.

Deze bevestigingsbanden worden onder andere toegepast in de carrosserie-, paneel- en machinebouw.

Wikkelclip met spreidanker, met afstandssteun STAND OFF CLIP

Wikkelclip met spreidanker, met afstandssteun STAND OFF CLIP

De verschillende TapeClip-elementen werden speciaal voor het vastwikkelen van kabels en kabelbomen ontwikkeld. De kabelstrengen worden met lacing cord, tape of bundelbanden (handmatig of automatisch met de AT2000 of ATS3080) op de ligger gefixeerd. Voor de bevestiging worden lamelvoeten gebruikt, die een breed toepassingsbereik mogelijk maken. Bij deze TapeClips zijn ligger en bevestigingselement door een bruggetje van elkaar gescheiden. Hierdoor kunnen kabelbomen op een gedefinieerde afstand tot het boorgat worden geleid.

De TapeClips worden hoofdzakelijk in de auto-industrie, kabelconfectie en in de industriële serieproductie gebruikt.

Wikkelclip met lamelvoet

Wikkelclip met lamelvoet

De verschillende TapeClip-elementen werden speciaal voor het vastwikkelen van kabels en kabelbomen ontwikkeld. De kabelstrengen worden met lacing cord, tape of bundelbanden (handmatig of automatisch met de AT2000 of ATS3080) op de ligger gefixeerd. Voor de bevestiging worden lamelvoeten gebruikt, die een breed toepassingsbereik mogelijk maken. Bij deze TapeClips zijn ligger en bevestigingselement door een bruggetje van elkaar gescheiden. Hierdoor kunnen kabelbomen op een gedefinieerde afstand tot het boorgat worden geleid.

De TapeClips worden hoofdzakelijk in de auto-industrie, kabelconfectie en in de industriële serieproductie gebruikt.

Bevestigingsbanden 1-delig voor EdgeClip

Bevestigingsbanden 1-delig voor EdgeClip

De bevestigingselementen uit de EdgeClip-familie zijn ontwikkeld voor het geleiden en bundelen van bekabeling of leidingwerk op een constructierand. Ze zijn geschikt voor kunststof en metalen randen met een dikte van 1,0 t/m 3,0 mm en van 3,0 t/m 6,0 mm. De clip wordt eenvoudig met de hand aangebracht door de geïntegreerde metalen veerklem stevig op de rand gefixeerd. Een bevestigingsgat is niet nodig.

De EdgeClip-familie wordt o.a. gebruikt voor bundeling en bevestiging van kabelbomen en slangen in verlichtingsarmaturen, de paneelbouw en in de automobielindustrie.

Clip met connectoropname voor ronde gaten

Clip met connectoropname voor ronde gaten

Door eenvoudig inschuiven wordt de connectorclip aan de voorgeconfectioneerde connector van de kabelboom gemonteerd. De connectorverbinding kan storingsvrij weer verwijderd worden, praktisch in geval van onderhoud en reparatie of recycling. De lamelvoet van de clip wordt eenvoudig in een geboord of gestanst gat gedrukt. De geometrie van de lamelvoet garandeert flexibiliteit bij verschillende plaatdikten en een stabiele positionering. Eventueel ronddraaien in het gat kan worden vermeden door een variant met extra stift toe te passen.

Deze Clips worden hoofdzakelijk voor kabels en kabelbomen in de automobielindustrie  gebruikt.

 

Bevestigingselementen voor leidingen, zelfsluitend

Bevestigingselementen voor leidingen, zelfsluitend

De AHC-houders zijn zeer praktisch in het gebruik. De houder wordt in het gespecificeerde boorgat geklikt, waarna de kabel erin wordt gestoken. Dankzij het uitgekiende sluitsysteem is het voldoende om de kabel stevig in de houder te drukken. Daarna sluit en vergrendelt de houder vanzelf. De IAHC-houders onderscheiden zich door koppelstukken, waardoor meerdere houders met elkaar kunnen worden verbonden. De IAHC_T beschikken alleen over koppelstukken en kunnen niet afzonderlijk in een boorgat worden gefixeerd.

Deze houders bieden een snelle en eenvoudige methode om bekabeling of leidingwerk te fixeren en te bundelen. Toepasbaar in de auto-industrie, de kabelconfectie en overal waar snel en rationeel bekabeling of leidingwerk moet worden gefixeerd.

Bevestigingszadel zelfklevend

Bevestigingszadel zelfklevend

Each mount is designed to offer the maximum surface area, and in conjunction with the specially developed adhesive ensure that a very high pull-off force is achieved.
The MB mounts offer '4-way' entry for the cable tie enabling quicker and more flexible installation.

Where speed, simplicity, and a firm fixing base are required these self adhesive clips with either synthetic rubber or acrylate adhesive are ideal.

These cable tie mounts are particularly suitable for the use in control cabinets, telecoms equipment or domestic appliances where the use of holes, screws, or nuts and bolts is impractical or undesirable.

Verlijmbaar zadel PMB5

Verlijmbaar zadel PMB5

Het verlijmbare PMB5 zadel is geschikt voor montage met (half-)vloeibare lijmsoorten; de keuze van de lijmsoort kan worden bepaald aan de hand van de eisen van de applicatie. De gaten in de voet van het zadel zorgen ervoor dat de lijm verdeeld wordt over een zo groot mogelijk oppervlak, hierdoor wordt een groot contactoppervlak verkregen.
De PMB5 is vervaardigd uit een hittebestendig materiaal, zodat ook hot-melt lijmsoorten kunnen worden gebruikt.
Het zadel is geschikt voor kabelbinders met een breedte tot 4.8 mm.
Het PMB5 verlijmbare zadel was ontwikkeld ter completering van de MB-serie plakzadels voor kabelbinders. In combinatie met diverse (half-)vloeibare lijmsoorten kan dit zadel zelfs op oneffen oppervlakken worden gemonteerd. Zo vormt de PMB5 een goed alternatief als het toepassen van een schoefzadel niet mogelijk is.

 


Dit verlijmbare zadel wordt onder andere gebruikt in de railvoertuigbouw en in de alternatieve energiesector. Ook kan het zadel worden toegepast in scheeps- en offshore-installaties, in de machinebouw, in landbouwmachines enzovoort.

Bevestigingszadel schroefbaar CTAM

Bevestigingszadel schroefbaar CTAM

Deze zadels onderscheiden zich met name door hun compacte en platte constructie. Bij de CTAM-zadels kan de kabelbinder vanuit vier richtingen worden ingestoken.
Door hun geringe afmetingen zijn deze bevestigingselementen bijzonder geschikt voor gebruik in kleine ruimtes, bijv. in de apparaat of installatiebouw.
CTAM-zadels van PEEK materiaal zijn geschikt voor toepassingen met temperaturen van -55°C tot +240 °C en dus uitermate geschikt voor gebruik in hoge temperaturen zoals o.a. in een motor compartiment

In de halfgeleider industrie worden PEEK-zadels veelvuldig gebruikt in test laboratoria vanwege de geringe gasvorming. Door de uitstekende chemische- en stralingsbestendigheid zijn deze zadels zeer geschikt voor het gebruik in de medische- en chemische industrie en in stroomverdeelstations.

Sluittechnieken van kabelbinders

Kabelbinders met kunststof sluittong

Kabelbinders met kunststof sluittong

Deze sluittechniek wordt bij 90% van alle polyamide kabelbinders van HellermannTyton gebruikt. Om te kunnen voldoen aan diverse gebruiksdoeleinden, bestaan er verschillende varianten van dit systeem, bijv. een hersluitbare uitvoering. Hier wordt door het inklikken van de tong in de vertanding van de band een mechanische verbinding tot stand gebracht, waardoor de kabelbinder in deze positie is vergrendeld.

Kabelbinders KR-serie


Kabelbinders KR-serie Kabelbinders KR-serie


Deze kabelbinder onderscheidt zich door de gladde band in combinatie met een uniek sluitprincipe. Met de KR-serie wordt door de afgeschuinde kop een bijzonder sterke bevestiging op het te bundelen object bereikt.  

Kabelbinders uit de MBT-serie


Kabelbinders uit de MBT-serie Kabelbinders uit de MBT-serie


De kabelbinders uit de MBT-serie beschikken over geen enkele vorm van vertanding en worden parallel aan de kop ingestoken. Ze worden vervaardigd van roestvast staal, types 304 en 316.

 

 

Meer informatie over onze kabelbinders en bevestigingselementen kunt u hier vinden: 
Technische_informatie_kabelbindersfiles.pdf

Bepaling van de minimale treksterkte

De minimale treksterkte is een doorslaggevend selectiecriterium voor kabelbinders. Deze waarde geeft aan hoe belastbaar een kabelbinder is. Deze minimale treksterkte wordt conform het militaire VS-voorschrift (Military Specification and Standards) vastgesteld. In deze MIL-S-23190E zijn de testomstandigheden nauwkeurig bepaald: 
 

  • Conditioneren van de te testen voorwerpe
  • Opbouw van de testapparatuur
  • Applicatie van de kabelbinder op een gedeelde testdoorn
  • Testsnelheid

Het testprocedé voor het vaststellen van de minimale treksterkte

Bepaling van de minimale treksterkte

 

 

De kabelbinder wordt met geschikt verwerkingsgereedschap op een gedeelde testdoorn bevestigd.

Bepaling van de minimale treksterkte

 

 

De doornhelften worden met een gedefinieerde snelheid uit elkaar getrokken.

Bepaling van de minimale treksterkte

 

 

Vervolgens wordt de kracht, waarbij de kabelbinder scheurt of het materiaal begint te vloeien, gemeten.

Keuring van verwerkingsgereedschap – berekening van trekkrachten

Keuring van verwerkingsgereedschap – berekening van trekkrachten

Tot op heden is nog geen algemeen geldende keuringsprocedé vastgelegd of in normen opgenomen. De keuring van verwerkingsgereedschap is lastiger dan het aanvankelijk lijkt. Het is belangrijk dat hierbij een gestandaardiseerd testverloop wordt aangehouden en dat er voor uniforme testomstandigheden wordt gezorgd. Hiermee worden bijv. de grootte en daarmee de diameter van de kabelbinder bedoeld, maar ook het watergehalte van de band. Een test met verschillende banden en/of een verschillende conditionering kan gemakkelijk tot diverse waarden leiden. 

In het algemeen spelen de snelheid van afsnijden, de positie van het gereedschap ten opzichte van de kabelbinder, de toestand van de aan slijtage onderhevige onderdelen in het gereedschap en van de kabelbinder een elementaire rol bij de vaststelling van trekwaarden.

Daarom moeten wij erop wijzen, dat alle beschikbaar gestelde waarden als richtwaarden moeten worden beschouwd en informatief zijn. Deze waarden kunnen niet een op een naar de praktijk worden vertaald. HellermannTyton heeft in haar handleiding een instellingsbereik per type kabelbinder vastgelegd. Als er trekwaarden gedocumenteerd moeten worden of aan een richtwaarde moeten voldoen, adviseren wij de instelling met behulp van het MAV-apparaat. Bovendien zou als richtlijn de halve minimumtreksterkte van de kabelbinder als trekkracht moeten worden gebruikt. 

De minimumtreksterkte (oftewel minimale afbindingkracht) betreft het de kracht die de kabelbinder minimaal aankan, voordat hij scheurt of uitrekt (zie ook ‘Vaststelling van de minimale treksterkte’ op pagina 29). Deze kracht wordt met een ingestoken kabelbinder berekend, daarom is bij de correcte trekkracht van het gereedschap de volgende richtlijn te 

Opslag van bundel- en bevestigingsbanden vervaardigd uit polyamide (PA)

Ongeveer 90% van de kabelbinders en bevestigingselementen van HellermannTyton worden gemaakt van het thermoplastische kunststof polyamide 66 (PA66).

Polyamide PA66 beschikt over vele eigenschappen die voor HellermannTyton kabelbinders en bevestigingselementen zeer voordelig zijn, bijvoorbeeld:

  • Hoge vastheid, stijfheid en hardheid
  • Hoge vervormingsweerstand, ook bij warmte-invloeden
  • Hoge slijtvastheid 
     

Een uitgebreide selectie polyamidetypen en additieven maakt een optimale aanpassing van de eigenschappen van het eindproduct aan de betreffende eisen mogelijk.

Extreem bestendige kabelbinders en bevestigingselementen kunnen worden gemaakt van polyamide 66 (PA66). Dit synthetisch materiaal wordt hoofdzakelijk via spuitgieten verwerken maar kan ook geëxtrudeerd worden.

Polyamide is een hygroscopisch materiaal. Dit betekent dat dit materiaal water opneemt, maar ook weer kan afgeven. Voor de optimale verwerking van de band is het belangrijk dat het materiaal zich met een vochtgehalte van ca. 2,5% in een evenwichtstoestand bevindt.

De originele verpakkingen van HellermannTyton zorgen ervoor, dat het vochtgehalte in het materiaal constant blijft.

Om deze reden is ook de opslag van onze producten in de originele verpakking belangrijk voor de kwaliteit van de kabelbinders.

Bewaaromstandigheden

Bewaar kabelbinders altijd in de gesloten kunststofzak van polyethyleen! Gebruik de kabelbinders na het aanbreken van de verpakking binnen afzienbare tijd!

Bewaaromstandigheden

Niet blootstellen aan direct zonlicht! Bewaar de producten niet in het zonlicht zoals op de vensterbank!

Bewaaromstandigheden

Opslag zonder rechtstreekse warmtetoevoer! Voorkom contact met warmte, zakje bijv. niet op de verwarming leggen!

Bewaaromstandigheden

De ideale bewaaromstandigheid vindt men in het normale Midden-Europese klimaat.

Voor de optimale verwerking van de band is het belangrijk dat het materiaal zich met een vochtgehalte van ca. 2,5% in een evenwichtstoestand bevindt.