18/07/2024

Kabelbinders en bevestigingselementen voor uw toepassing!

Van standaard kabelbinders tot geavanceerde bevestigingsoplossingen

HellermannTyton-bundelbanden zijn verkrijgbaar in diverse kleuren, maten en uitvoeringen.

Kabelbinders moeten aan een breed scala van eisen voldoen, omdat ze voor de meest uiteenlopende toepassingen worden gebruikt - van het eenvoudig bundelen van bekabeling met bundelbanden tot zeer specifieke toepassingen van bundelbanden onder extreme omstandigheden.

HellermannTyton biedt een uitgebreid assortiment bevestigingsoplossingen voor alle industriële eisen, waaronder: herbruikbare bundelbanden voor tijdelijke bevestiging, gekleurde bundelbanden voor kleurcodering, bundelbanden met bevestigingselementen voor bevestiging aan platen, lasstiften, paneelranden of RVS-bundelbanden voor ruwe omgevingen.

Een overzicht van onze verschillende bevestigingsoplossingen vindt u hier op deze pagina.

Duurzame bundelbanden

Duurzame bundelbanden S50ROS serie

De duurzame S50ROS-bundelband is gemaakt van polypropyleen en heeft een aanzienlijk kleinere CO₂-voetafdruk dan standaard bundelbanden van andere materialen. De bundelband heeft een hoge treksterkte van 185N, is bestand tegen chemicaliën en is ideaal voor gevoelige, gladde kabels omdat hij zijwaartse beweging voorkomt dankzij het antislipontwerp.

De S50ROS is perfect voor diverse toepassingen en ondersteunt de circulaire economie. Het is een hoogwaardige bundelband die is afgestemd op uw duurzaamheidsdoelstellingen.

Product overzicht

HellermannTyton bundelbanden zijn verkrijgbaar:
In verschillende maten, met binnenvertanding, buitenvertanding of zonder vertanding, in verschillende kleuren, gemaakt van 100% hoogwaardig kunststof - eenvoudig met de hand of met een verwerkingsgereedschap aan te brengen.

Naast de klassieke zwarte bundelband is er een ideale bevestigingsoplossing voor elke behoefte.

HellermannTyton biedt onder andere de volgende speciale bundelbanden:

 • weer- en slagvaste bundelbanden
 • bundelbanden voor hoge temperatuur
 • brandvertragende bundelbanden
 • herbruikbare of hersluitbare bundelbanden
 • bundelbanden voor parallelgeleiding
 • metaal detecteerbare bundelbanden
Metaal detecteerbare kabelbinders zijn erg populair in de voedingsmiddelen-, dranken- en farmaceutische industrie.

De detecteerbare MCT-serie is speciaal ontwikkeld voor gebruik in de voedingsmiddelen-, dranken- en farmaceutische industrie. Ze zijn ideaal voor de installatie van bekabeling in en rond open productielijnen.

MCT-bundelbanden worden geproduceerd in een uniek proces waarbij metaaldeeltjes aan het kunststof worden toegevoegd. Hierdoor kunnen zelfs kleine, afgesneden delen van de bundelband met in metaaldetectoren worden gedetecteerd.

Deze bundelbanden kunnen worden gebruikt om te helpen voldoen aan HACCP-eisen. De kleur van de bundelbanden ondersteunt de visuele herkenning, waardoor het risico op verontreiniging verder afneemt.

Deze kabelbinder voor hoge temperaturen is bestand tegen temperaturen tot +240° C.

Peek bundelbanden voor toepassingen bij hoge temperaturen zijn speciaal ontworpen voor de meest veeleisende omgevingen. Ze zijn populair in de luchtvaart-, spoorweg-, offshore-, energie-, medische techniek- en automobielindustrie. De thermoplastische voordelen van PEEK in één oogopslag:

 

 • Breed temperatuurbereik van 55° C tot +240° C
 • Combineert de prestaties van een metalen bundelband met het gemak van een kunststof bundelband.
 • Uitstekende bestendigheid tegen chemicaliën en bestraling
 • Een lichtgewicht alternatief voor metalen oplossingen

Hersluitbare bundelbanden

Hersluitbare kabelbinders voor tijdelijke bevestigingen

Herbruikbare bundelbanden kunnen meerdere keren worden gebruikt. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende ontwerpen, materialen, lengtes, kleuren en sluitmechanismen.

Veel toepassingen vereisen een tijdelijke bevestigingsoplossing: bijvoorbeeld in de podiumbouw, op beurzen of bij het bundelen van telefoon-, glasvezel- en netwerkkabels. Herbruikbare bundelbanden kunnen na installatie eenvoudig worden geopend en gesloten. Ze zijn ook verkrijgbaar met zeer flexibele eigenschappen. Een voorbeeld van een toepassing is het bevestigen van boompjes aan steunen in de tuin- en landschapsarchitectuur.

Herbruikbare bundelbanden zijn verkrijgbaar in verschillende ontwerpen, materialen, lengtes, kleuren en sluitmechanismen: hefboom sluiting, flexibele rubberen sluiting, klittenband of vleugelsluiting.

Hoe gebruik je hersluitbare kabelbinders

Herbruikbare bundelbanden zijn verkrijgbaar in verschillende ontwerpen voor een breed scala aan toepassingen. In deze video krijg je een overzicht en zie je hoe ze werken:

TEXTIE, klittenband / hook & loop band

Deze herbruikbare bundelband van zachte stof kan tot 400 keer hergebruikt worden.

De "zachte" TEXTIE is ideaal voor gebruik rond telefoonkabels, glasvezelkabels en netwerkkabels. Bovendien zijn deze klittenbandsluitingen perfect voor gebruik in tijdelijke installaties zoals podiumbouw of prototype kabelbomen.

TEXTIE kan ook worden gebruikt in veel huishoudelijke en kantoortoepassingen. Het is snel en eenvoudig met de hand te verwerken en kan tot 400 keer hergebruikt worden. Klittenband is geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik en is verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten.

Herbruikbare bundelband met hefboomsluiting

De ORF-serie met hefboomsluiting is ontworpen voor eenvoudig verwijderen en hergebruik zonder mes of zijkniptang, maar handig met een hendel.

De ORF-serie met hefboomsluiting is ontworpen voor eenvoudig verwijderen en hergebruik zonder mes of zijkniptang, maar handig met een hendel.
 

 • Ontworpen voor eenvoudig losmaken met één hand
 • Geschikt voor tijdelijke kleurcodering
 • Zacht voor het gebundelde materiaal dankzij de buitenvertanding

Naast verschillende maten en de kleuren wit en geel bevat de ORF-serie ook een zwarte UV-bestendige variant voor buitengebruik.

Bundelbanden in diverse kleuren

Verschillende kleuren kabelbinders voor individuele toepassingen

Rood, groen, wit, bruin of transparant: HellermannTyton biedt een breed assortiment gekleurde bundelbanden voor uiteenlopende industrieën en toepassingen.

De klassieke zwarte bundelband is nog steeds een van de populairste bundelbanden. HellermannTyton biedt zijn klanten echter ook een grote verscheidenheid aan bundelbanden in verschillende kleuren, waaronder rood, groen, bruin, wit en transparant.

Deze bundelbanden zijn ideaal voor kleurcodering: Werknemers kunnen bijvoorbeeld worden geholpen om bepaalde onderdelen sneller te vinden of om ze nauwkeurig toe te wijzen. Dit speelt vooral een belangrijke rol in de automobielsector, maar ook in veel andere industrieën.

Sommige industrieën geven trouwens de voorkeur aan bepaalde kleuren kabelbinders: In de voedingsmiddelenindustrie wordt bijvoorbeeld vaak de voorkeur gegeven aan de kleur blauw, terwijl roze een belangrijke rol speelt in de luchtvaartsector.

Een van de vele redenen waarom HellermannTyton in het buitenland gekleurde bundelbanden aanbiedt.

Bundelband vlakke kop

Kabelbinders met een platte kop worden niet alleen vanwege hun verscheidenheid aan kleuren vaak gebruikt op kinderspeelplaatsen.

LPH-bundelbanden met platte koppen nemen weinig ruimte in beslag en zijn daarom de ideale keuze voor krappe installatieomstandigheden. Maar ook overal waar letselrisico's geminimaliseerd moeten worden: bijvoorbeeld op kinderspeeltoestellen waar schuimkussens aan steunen en leuningen worden bevestigd.

Dankzij de afgeronde hoeken en een platte kop kunnen kinderen veilig spelen zonder verstrikt te raken in een uitstekende bundelbandkop. Bovendien zorgt de buitenvertanding ervoor dat de zachte schuimvulling niet beschadigd raakt wanneer de bundelbanden worden aangetrokken.

Bundelbanden met een laag profiel zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren: naast rood, groen en bruin zijn de PE400 bundelbanden bijvoorbeeld ook verkrijgbaar in naturel (transparant) en zwart.

Meer informatie over vlakke bundelbanden voor speelplaatsen en geschikte accessoires.

Witte bundelbanden voor lage rookontwikkeling

In geval van brand verminderen bundelbanden uit de T-serie de rookontwikkeling.

Overal waar strenge veiligheidsvoorschriften gelden en rook en gevaarlijke dampen moeten worden gereduceerd, zijn de witte bundelbanden uit de T-serie van het materiaal PA66V0 de ideale keuze.

Dankzij de samengestelde eigenschappen verminderen ze de ontwikkeling van giftige gassen en bijtende zuren in geval van brand aanzienlijk. Bovendien voldoet het PA66V0-materiaal aan de UL94 V0-vereisten.

Dankzij hun hoge veiligheidsniveau zijn deze bundelbanden bijzonder populair in de publieke sector, met name in de spoorweg-, bouw- en defensie-industrie.

Bundelbanden met bevestigingselementen

Kabelbinders voor geleiden, bundelen en vastzetten

Bij veel industriële toepassingen moeten gebundelde kabels, draden, buizen en slangen direct aan een paneel of framerand worden bevestigd. HellermannTyton biedt diverse eendelige en tweedelige bevestigingsoplossingen voor ronde en ovale gaten, bouten en randen - in diverse maten, posities en kleuren.

Voor ronde en ovale gaten, bouten en randen: HellermannTyton biedt veel verschillende bevestigingselementen voor bundelbanden uit één of twee delen.

Bundelbanden met speciale bevestigingselementen worden vaak aangetroffen in voertuigen en machines, zoals bijvoorbeeld: 

 • automotive
 • bussen en vrachtwagens
 • defensie-industrie
 • spoorwegvervoer 
 • ruimtevaart
 • witgoed 
 • elektrotechnische groothandel

Bevestiging voor ronde en ovale gaten

Veel toepassingen zijn voorzien van ronde en ovale gaten voor een betrouwbare kabelgeleiding op vooraf bepaalde bevestigingspunten. De bundelband en de bevestiger zijn vooraf aan de kabelboom bevestigd. Het voetgedeelte van de bevestiger kan dan gemakkelijk in deze gaten worden gestoken tijdens de eindmontage. 

Er is een breed scala aan bevestigingsoplossingen beschikbaar voor bijna elk gatmaat en paneeldikte. Het aanbrengen kan eenvoudig met de hand, zonder speciaal gereedschap. De 
veilige vergrendeling kan de gebruiker horen en voelen met een "klik". 

Bevestigingsbanden voor lasstiften

1-delige Bevestigingselementen voor lasstiften

Bevestigingsbanden met lasstiftbevestiging worden voornamelijk gebruikt in de automobielindustrie

Ze worden echter ook gebruikt in alle andere gebieden waar kabels en leidingen veilig geleid moeten worden door middel van lasstiften of schroefdraadbouten. 

Deze banden zijn verkrijgbaar met vaste koppen (met een gedefinieerde positie) en met flexibele koppen (met bewegingsruimte).

Bundelbanden voor randbevestiging

De EdgeClip is een 2-delig bevestigingselement voor bundelbanden met in elkaar grijpende klauwen voor vlakke randen.

Naast bevestigingsoplossingen voor platen en lasstiften biedt HellermannTyton ook bundelbanden met bevestigingselementen voor randen.

Lees meer over de verschillende toepassingen waarvoor EdgeClip oplossingen geschikt zijn op de competentiepagina over bevestigingsclips voor randen.

Sotf Grip bundelbanden en bevestigingen voor draadeinden, gaten en voor schroefbevestiging

Zachte bundelband met spreidanker, met schotel, voor ronde gaten

De 2-componenten Soft Grip bundelband is ontwikkeld voor het professioneel, flexibel en eenvoudig bundelen van glad, gevoelig bundelmateriaal. Dankzij de zachte TPE-binnenlaag is Soft Grip zeer geschikt voor kunststof buizen of siliconenkabels - met name op het gebied van vloeistofmanagement.

Dankzij de drie verschillende bevestigingen kan de zachte bundelband in bijna elke toepassing worden bevestigd. De Soft Grip bevestigingen in één oogopslag:

 


Eenvoudig in gebruik: De zachte bundelband is uitgerust met een pre-locking functie. Hierdoor kan de bundelband snel en eenvoudig worden voorgemonteerd, waarna de gebundelde goederen kunnen worden bevestigd. Een ander voordeel is dat de zachte bundelband weer kan worden geopend met een schroevendraaier, zodat de bevestigingen gemakkelijk met de hand kunnen worden verwijderd. Perfect voor onderhoud.

Deze zachte bundelband combineert materiaalbeschermende eigenschappen met een hoge treksterkte. Dit garandeert een zachte en tegelijkertijd stevige grip zonder zijwaartse beweging voor alle bundels tot 25 mm.

Roestvrijstalen kabelbinders

Metalen bundelbanden voor veeleisende omgevingen

Stalen bundelbanden worden gebruikt in diverse industriële en commerciële toepassingen waar treksterkte of extreme materiaaleisen onder zware omstandigheden nodig zijn. HellermannTyton biedt diverse roestvrijstalen bundelbanden die met name populair zijn op schepen, in tunnels, mijnen en in de petrochemische industrie. Andere markten & toepassingen:

HellermannTyton biedt diverse soorten roestvrijstalen bundelbanden: deze zijn met name populair op schepen, in tunnels, mijnen en in de petrochemische industrie.
 • Maritiem: RVS bundelbanden zijn bestand tegen corrosie, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik op boten, schepen en offshore booreilanden.
 • Buiteninstallaties: RVS bundelbanden zijn bestand tegen UV-veroudering en verwering, waardoor ze betrouwbaar zijn voor het bevestigen van bekabeling en identificatieplaatjes in buitenopstellingen, zoals verkeersborden en -signalen of telecommunicatieapparatuur.
 • Voedingsmiddelen en farmaceutica: RVS bundelbanden zijn duurzaam, niet-giftig, bestand tegen hittesterilisatieprocessen en agressieve reinigingschemicaliën. Ze kunnen HACCP-kwaliteitsborgingsprocessen ondersteunen.
 • Heavy-Duty toepassingen: RVS bundelbanden zijn sterk en geschikt voor het bevestigen van kabels en leidingen op trays en rekken in zware voertuigen, lucht- en ruimtevaart en spoorwegtoepassingen, en ook voor het bevestigen van pijpisolatiemantels in toepassingen met hoge temperaturen of voor het ondersteunen van stroomkabels vanuit de lucht.
 • Andere toepassingen: Bijvoorbeeld voor het vastzetten van kabels, bedrading en pijpen in wegvoertuigen, lucht- en ruimtevaart en spoorwegindustrie, maar ook in de bouw en mijnbouw.

MBT roestvrijstalen bundelbanden met veilig metalen kogelsluiting

MBT metalen bundelbanden zijn de beste oplossing voor sterkte, duurzaamheid en bestendigheid in zelfs de zwaarste omstandigheden. Deze bundelbanden zijn gemaakt van 304 of 316L roestvrij staal en bieden hoge prestaties en betrouwbaarheid voor veeleisende toepassingen.

MBT metalen bundelbanden zijn de beste oplossing voor sterkte, duurzaamheid en bestendigheid in zelfs de zwaarste omstandigheden. Deze bundelbanden zijn gemaakt van 304 of 316L roestvrij staal en bieden hoge prestaties en betrouwbaarheid voor veeleisende toepassingen.

De MBT-serie is verkrijgbaar in een groot aantal maten en is ontworpen om extreme omstandigheden te weerstaan, waaronder hitte, corrosie, straling, trillingen, chemicaliën (zuur) en verwering of blootstelling aan UV-straling en industriële vervuiling. Met hun niet-brandende eigenschappen en hun vermogen om vuur en hoge temperaturen tot +538°C te weerstaan, garanderen ze veiligheid en beveiliging in elke toepassing.

MBT roestvrijstalen kabelbinders

Voordelen van het product:

 • Een glad oppervlak en afgeronde hoeken zorgen voor ergonomische veiligheid tijdens gebruik
 • Hoge lus treksterkte variërend van 540 N tot 2.700 N
 • Gepatenteerd antislip roestvrijstalen kogelslotmechanisme voorkomt losraken onder spanning
 • Voldoet aan maritieme normen zoals DNV, ABS en Bureau Veritas

Ze voldoen aan de vereisten voor metalen, niet-metalen en samengestelde bundelbanden en de bijbehorende bevestigingsmiddelen als middel voor het beheren of bevestigen van de bedradingssystemen in elektrische installaties zoals gespecificeerd in de IEC 62275 en IEC 60092 van toepassing op elektrische installaties voor gebruik in schepen. 

MBT-gecoate kabelbinders om contactcorrosie te voorkomen

De MBT-FC bundelband is een gecoate roestvrijstalen bundelband met gladde randen.

Door het LFPC beschermkanaal van polyolefine toe te voegen of de MBT-versies met polyestercoating SS316L te gebruiken bij installatie op ongelijksoortige metalen en gladde oppervlakken, wordt het risico op corrosie verkleind. Met polyester beklede metalen bundelbanden bieden ook extra voordelen.

Productvoordelen:

 • Verbeterde bescherming tegen corrosie
 • Verbeterd installatiecomfort bij lage temperaturen
 • Geschikt voor gevoelige bundels

Roestvrijstalen 304, 316 en 316L kabelbinders

Polyestercoating of polyolefin beschermprofielen kunnen contactcorrosie tussen ongelijksoortige metalen voorkomen, bijvoorbeeld aluminium of zink, maar dit vermindert wel het maximale bedrijfstemperatuurbereik.

 

Eigenschappen SS304 SS316 en SS316L SS316/ SS316L gecoat in polyester
Treksterkte uitstekend uitstekend uitstekend
Hoge temperaturen uitstekend uitstekend beperkt
UV-bestendigheid uitstekend uitstekend goed
Zoutcorrosie goed uitstekend goed
Contactcorrosie limited limited geen
Chemische weerstand uitstekend uitstekend goed
Brandbaarheid geen geen UL94V-2

 

Alle staalsoorten 304, 316 en 316L blijven mechanisch robuust onder invloed van ultraviolette straling, windkracht, schommelende temperaturen, neerslag en ijs. SS 316 en SS316L zijn beter bestand tegen corrosie in zware buitenomgevingen. 

Veelgestelde vragen

Wat is een kabelbinder?

HellermannTyton bundelbanden

Een kabelbinder, ook bekend als een bundelband, is een soort bevestigingsmiddel, vooral om meerdere elektronische kabels of draden samen te binden en om kabels en draden te ordenen.

Kabelbinders worden in veel industrieën gebruikt: in de elektrotechnische installatie, in de harnassenbouw, in de bouw, voor voorbereidende installatiedoeleinden, in de verpakkingsindustrie of onder extreme omgevingsomstandigheden zoals in de offshore-industrie.

HellermannTyton is een wereldwijde fabrikant die hoogwaardige oplossingen biedt op het gebied van bevestigen, verbinden, geleiden, beschermen en identificeren. Voor onze klanten ontwikkelen wij marktoplossingen die op unieke wijze voldoen aan de behoeften van de industrie - het oplossen van een applicatievereiste, het besparen op installatie- en componentkosten en het verbeteren van de kwaliteit van het eindproduct - ongeacht de industrie.

Hoe werkt een bundelband?

Kabelbinders werken ongeveer zoals een riem, waarbij het uiteinde door een gesp wordt geleid en vastgezet met een tand die door een gat in de band wordt gestoken. Bij de meeste conventionele bundelbanden wordt de band door een kop geleid met een flexibele lip die over tanden of inkepingen glijdt die in de band zijn aangebracht om te voorkomen dat de band naar achteren glijdt.

Kabelbinders met kunststof lip

Kabelbinders met kunststof lip

Dit mechanisme wordt toegepast in 90% van alle polyamide (PA) bundelbanden van HellermannTyton. Om een breed toepassingsgebied te bestrijken, zijn er verschillende varianten van dit systeem.

Dit zijn bundelbanden uit één stuk. Hier is de lip of tong een integraal onderdeel van de sluitkop. Dit zorgt voor inherente sterke punten. 

Correcte vergrendeling wordt bereikt doordat de lip in de vertanding van de band grijpt wanneer deze door de sluitkop wordt getrokken.


Bundelbanden zonder vertanding Bundelbanden zonder vertanding


Bundelbanden zonder vertanding
De KR-serie bundelbanden onderscheidt zich door de gladde band en het unieke sluitmechanisme. Hierbij wordt een glasvezelstift in een membraan in de band gedrukt, om deze op zijn plaats te houden. De afgeschuinde, afgeronde kop zorgt ervoor dat de KR-bundelband zeer stevig om het gebundelde materiaal zit en niet verschuift onder trillingen.

Wat is er zo speciaal aan het metalen kogelvergrendelingsmechanisme van MBT?

De MBT-serie bundelbanden is gemaakt van roestvrij staal 304 of 316, heeft geen vertanding op de band en wordt parallel door de sluitkop geleid, onder een metalen kogellager. Het kogelsluitingmechanisme maakt gebruik van een kleine kogellager in de kop van de bundelband die vastklemt zodra de band strak wordt aangetrokken. De klemmethode is veiliger dan knikkende of ratelende zelfborgende mechanismen onder zware belasting en maakt het mogelijk om de band glad te maken. Voor het permanent vastzetten van de band zijn minder stappen of minder gespecialiseerde gereedschappen nodig dan bij knik-, krimp-, spie- of lasmethoden.

Is er speciaal gereedschap nodig om roestvrijstalen bundelbanden te verwerken?

Net als alle andere niet- hersluitbare bundelbanden kunnen roestvrijstalen bundelbanden eenvoudig met de hand om de bundel worden gevlochten. De kracht die nodig is om de band aan te brengen of in te rijgen, is gering in vergelijking met het ontwerp van vergelijkbare bundelbanden van andere fabrikanten. Hoewel de randen van de band afgerond en glad zijn, raden wij aan om geschikte beschermende handschoenen te dragen.

We raden echter aan om een handgereedschap voor bundelbanden te gebruiken, zoals de HDT16, om MBT-bundelbanden stevig aan te spannen en ervoor te zorgen dat ze vlak en precies worden afgesneden, zonder scherpe uitsteeksels aan de uiteinden. Voor toepassingen die een specifieke spankracht vereisen, adviseren wij het handgereedschap MK9SST of het pneumatische bundelbandpistool MK9PSST voor roestvrijstalen banden tot 16 mm breedte.

Wat is Polyamide PA66?

Polyamiden behoren tot de belangrijkste synthetische thermoplastische materialen. Thermoplasten kunnen door verhitting zo vaak als nodig opnieuw worden gevormd zonder chemische afbraak of andere negatieve veranderingen te ondergaan. Dit maakt polyamide ideaal voor verwerking via spuitgieten tot hoogwaardige producten.

Ongeveer 90% van de bundelbanden en bevestigingsmaterialen van HellermannTyton wordt van dit materiaal gemaakt. Polyamide is ook bekend onder de merknaam Nylon®, dat in 1937 door Dupont werd geïntroduceerd.

Polyamide PA66 heeft vele eigenschappen die zeer gunstig zijn voor bundelbanden en bevestigingsmaterialen van HellermannTyton, zoals:

 • Hoge sterkte, stijfheid en hardheid
 • Hoge vormvastheid, ook onder invloed van warmte
 • Hoge slijtvastheid

Dankzij een breed assortiment polyamiden en additieven kunnen de eigenschappen van het eindproduct optimaal worden afgestemd op de betreffende eisen.

Hoe bewaar ik kabelbinders op de juiste manier?

opbergen van kabelbinders

Bewaar kabelbinders altijd in het verzegelde kunststof zakje van polyethyleen. Eenmaal geopend moet je de bundelbanden zo snel mogelijk gebruiken voor een optimaal toepassingsresultaat. Als de bundelbanden broos worden, kunnen ze het bij het aanbrengen begeven.

Stel kabelbinders niet bloot aan direct zonlicht

Stel kabelbinders niet bloot aan direct zonlicht! Bewaar kabelbinders niet in het zonlicht, zoals bijvoorbeeld op de vensterbank!

Bewaar kabelbinders uit de buurt van directe warmtebronnen.

Bewaar kabelbinders uit de buurt van directe warmtebronnen. Vermijd contact met warmte: bijvoorbeeld niet op de verwarming leggen!

De ideale opslagcondities en luchtvochtigheid voor kabelbinders

De ideale opslagcondities voor bundelbanden zijn die van het normale Midden-Europese klimaat:

Voor een optimale verwerking van bundelbanden is het belangrijk dat het materiaal in evenwicht is met een watergehalte van ongeveer 2,5%.

Bepaling van de minimale treksterkte

De minimale treksterkte is een doorslaggevend selectiecriterium voor kabelbinders. Deze waarde geeft aan hoe belastbaar een kabelbinder is. Deze minimale treksterkte wordt conform het militaire VS-voorschrift (Military Specification and Standards) vastgesteld. In deze MIL-S-23190E zijn de testomstandigheden nauwkeurig bepaald: 
 

 • Conditioneren van de te testen voorwerpe
 • Opbouw van de testapparatuur
 • Applicatie van de kabelbinder op een gedeelde testdoorn
 • Testsnelheid

Het testprocedure voor het vaststellen van de minimale treksterkte

Bepaling van de minimale treksterkte

 

 

De kabelbinder wordt met geschikt verwerkingsgereedschap op een gedeelde testdoorn bevestigd.

Bepaling van de minimale treksterkte

 

 

De doornhelften worden met een gedefinieerde snelheid uit elkaar getrokken.

Bepaling van de minimale treksterkte

 

 

Vervolgens wordt de kracht, waarbij de kabelbinder scheurt of het materiaal begint te vloeien, gemeten.

Keuring van verwerkingsgereedschap – berekening van trekkrachten

Keuring van verwerkingsgereedschap – berekening van trekkrachten

Tot op heden is nog geen algemeen geldende keuringsprocedé vastgelegd of in normen opgenomen. De keuring van verwerkingsgereedschap is lastiger dan het aanvankelijk lijkt. Het is belangrijk dat hierbij een gestandaardiseerd testverloop wordt aangehouden en dat er voor uniforme testomstandigheden wordt gezorgd. Hiermee worden bijv. de grootte en daarmee de diameter van de kabelbinder bedoeld, maar ook het watergehalte van de band. Een test met verschillende banden en/of een verschillende conditionering kan gemakkelijk tot diverse waarden leiden. 

In het algemeen spelen de snelheid van afsnijden, de positie van het gereedschap ten opzichte van de kabelbinder, de toestand van de aan slijtage onderhevige onderdelen in het gereedschap en van de kabelbinder een elementaire rol bij de vaststelling van trekwaarden.

Daarom moeten wij erop wijzen, dat alle beschikbaar gestelde waarden als richtwaarden moeten worden beschouwd en informatief zijn. Deze waarden kunnen niet een op een naar de praktijk worden vertaald. HellermannTyton heeft in haar handleiding een instellingsbereik per type kabelbinder vastgelegd. Als er trekwaarden gedocumenteerd moeten worden of aan een richtwaarde moeten voldoen, adviseren wij de instelling met behulp van het MAV-apparaat. Bovendien zou als richtlijn de halve minimumtreksterkte van de kabelbinder als trekkracht moeten worden gebruikt. 

De minimumtreksterkte (oftewel minimale afbindingkracht) betreft het de kracht die de kabelbinder minimaal aankan, voordat hij scheurt of uitrekt (zie ook ‘Vaststelling van de minimale treksterkte’ op pagina 29). Deze kracht wordt met een ingestoken kabelbinder berekend, daarom is bij de correcte trekkracht van het gereedschap de volgende richtlijn te