18/07/2024

Kabelbescherming, kabelbescherming slangen, kousen en tules, voor uw toepassing!

Kabelbescherming: metaal, PVC, flexibel

Kabelbeschermingssystemen en accessoires voor elke toepassing

Kabelbescherming gevlochten kous Helagaine HLB

Geen enkele kabel kan voldoen aan de eisen die tegenwoordig worden gesteld op het gebied van slijtvastheid, treksterkte en vormvastheid of schokbestendigheid zonder de juiste kabelbescherming. Kabelbeschermslangen moeten aan deze eisen voldoen en ook bescherming bieden tegen vuil en vocht of bestand zijn tegen extreme temperatuurbelastingen. 

Van uitstekende flexibiliteit en vlamvertragende eigenschappen tot uitzonderlijke mechanische bescherming, dikwandig of dunwandig, HellermannTyton garandeert de hoogste kwaliteit en veiligheid op alle gebieden van kabelbescherming. Overal waar kabelbescherming nodig is, gelden unieke eisen. Terwijl kabelbescherming in de installatie- en machinebouw hoge eisen stelt aan mechanische schokbestendigheid en slijtvastheid, moet een kabelbeschermslang of gevlochten kous die wordt gebruikt in openbare gebouwen of in railvoertuigen voldoen aan de hoogste brandveiligheidsnormen en halogeenvrij zijn.

Naast de uitstekende materiaaleigenschappen van de flexibele kabelbeschermingsslangen van HellermannTyton, profiteren klanten ook van systeemoplossingen. Voor elke metalen of niet-metalen beschermslang uit de HelaGuard-serie zijn er een aantal accessoires leverbaar, bijvoorbeeld: 

 • koppelingen
 • eindkappen
 • klemmen
 • afdichtringen 

Of het nu gaat om constructie of retrofitting, bijvoorbeeld met gevlochten kousen die opnieuw kunnen worden geopend of gesloten, vind nu de juiste kabelbeschermingsoplossing voor uw toepassing.

Kabelbescherming passend voor uw applicatie!

De eisen op het gebied van kabelbescherming worden steeds complexer. Kabelbescherming heeft vele eigenschappen nodig om de bundel onder verschillende omstandigheden te beschermen. Zoals bijvoorbeeld:
 

 • Flexibiliteit
 • Hoge roestbestendigheid
 • Hoge hitte- en UV-bestendigheid
 • Brandbestendig en zelfdovend

HellermannTyton is een wereldwijde producent die kwalitatief hoogstaande oplossingen biedt voor het bevestigen, aansluiten, geleiden, beschermen en identificeren van bekabeling voor diverse markten. We ontwikkelen unieke markt oplossingen die aan de eisen van onze klanten voldoen, ongeacht welke toepassing, die daarbij kosten en tijd besparend zijn om zo de kwaliteit van het eindproduct te verbeteren:

HelaGuard kunststof beschermslang en koppelingen HelaGuard kunststof beschermslang en koppelingen

Een omvangrijk programma kabelbescherming slang uit PA6, vlamvertragend PA6, PA12 en PP, dubbel gesleufde HG-DC voor montage achteraf. Een zeer grote keuze in IP66- en IP68/IP69k-koppelingen in diverse uitvoeringen (recht, 90°, 45°, T-vormig, Y-vormig en flens), met metrische en PG-aansluiting, optioneel met extern of intern draaiende messing schroefdraad of met trekontlasting en kabelafdichting.

HelaGuard stalen beschermslang en koppelingen HelaGuard stalen beschermslang en koppelingen

Breed inzetbare, flexibele beschermslang uit gegalvaniseerd staal en roestvast staal SS316 (V4A) met hoge druk-, trek- en slagvastheid. Koppelingen uit vernikkeld messing en roestvast staal SS316 (metrisch en PG) met vast en draaiend schroefdraad.

HelaGuard stalen beschermslang met kunststof coating en koppelingen HelaGuard stalen beschermslang met kunststof coating en koppelingen

Flexibele metalen beschermslang met PVC, PA6 en polyolefine (PO) coatings, met hoge druk-, trek en slagvastheid. Koppelingen met beschermklasse IP54 uit vernikkeld messing (metrisch en PG) met vast en draaiend schroefdraad, compressiekoppelingen met beschermklasse IP65 (metrisch en PG) met uitstekende trekvastheid, vast en draaiend schroefdraad.

HelaGuard stalen beschermslang met vloeistofdichte hoes en koppelingen HelaGuard stalen beschermslang met vloeistofdichte hoes en koppelingen

Flexibele metalen kabelbescherming slangen met gladde, UV-bestendige mantel uit PVC en thermoplastisch elastomeer bieden een hoge druk,- trek- en slagvastheid. Compressiekoppelingen met beschermklasse IP68/IP69k uit vernikkeld messing (metrisch en PG) met uitstekende trekvastheid. Het systeem is geschikt om buiten toe te passen.

HelaGuard stalen beschermslang met kunststof coating en stalen gevlochten mantel HelaGuard stalen beschermslang met kunststof coating en stalen gevlochten mantel

Flexibele metalen bescherming slang met PVC-mantel en metalen gevlochten mantel voor zeer goede mechanische en EMC-afscherming alsmede hoge druk-, trek- en slagvastheid. Koppelingen met beschermklasse IP54 uit vernikkeld messing (metrisch en PG) met vast en draaiend schroefdraad en compressiekoppelingen met beschermklasse IP65 (metrisch en PG) met uitstekende trekvastheid en een goede grip van de gevlochten mantel, om excellente EMC-afscherming te realiseren.

HelaGuard stalen bescherming slang met stalen gevlochten mantel en koppelingen HelaGuard stalen bescherming slang met stalen gevlochten mantel en koppelingen

Flexibele metalen kabelbescherming slangen met metalen gevlochten mantel voor zeer goede mechanische en EMC-afscherming alsmede hoge druk-, trek en slagvastheid. Koppelingen met beschermklasse IP54 uit vernikkeld messing (metrisch en PG) met vast en draaiend schroefdraad.

HelaGuard PSR en PSRSC spiraalversterkte PVC beschermslang en koppelingen HelaGuard PSR en PSRSC spiraalversterkte PVC beschermslang en koppelingen

Hoog flexibele spiraal versterkte PVC kabelbescherming slang met gladde binnenkant ( PSRSC slang tevens met gladde buitenkant)  Koppelingen (recht en 90°) in PA66 (IP66 en IP67), vernikkeld messing (IP66, IP67, IP68 en IP69k) en RVS ( AISI316, IP66, IP67, IP68 en IP69k).

HelaGuard accessoires HelaGuard accessoires

Een ruim assortiment aan beugels, verbindingen, contramoeren, pakkingen, eindkappen en converters.

FlexiGuard flexibele beschermslang en koppelingen FlexiGuard flexibele beschermslang en koppelingen

Hoog flexibele kabelbescherming slang uit hoogwaardig PVC en een kunststof ommantelde staaldraad. Koppelingen met beschermklasse IP54 uit vernikkeld messing (metrisch en PG) met vast en draaiend schroefdraad of eventueel met beugel. FlexiGuard wordt in de paneel- en machinebouw toegepast.

Beschermslangen voor extreme omgevingen Beschermslangen voor extreme omgevingen

CTT NSA 935805-conforme PTFE kabelbescherming slang met excellente bestendigheid tegen haast alle chemicaliën alsmede zeer hoge en lage temperaturen, zeer goede trekvastheid en zeer goede vermoeiingsbestendigheid. De CTT-slang beschermt bekabeling tegen zeer hoge en lage temperaturen, vlammen, vochtigheid, corrosie, vibratie en schurende inwerking.

Helawrap Kabelmanagementsystemen Helawrap Kabelmanagementsystemen

Het Helawrap-kabelmanagementsysteem is de ideale oplossing voor het bundelen, beschermen en bevestigen van bekabeling. De Helawrap-tool maakt snelle en eenvoudige invoer van de bekabeling mogelijk. Met behulp van de Helawrap-accessoires kan Helawrap aan bijvoorbeeld bureaumeubilair bevestigd worden.

Spiraalslang Spiraalslang

Spiraalslang wordt voor het bundelen en beschermen van bekabeling toegepast. Leverbaar in diverse materialen, lengten en kleuren.

Kabelkanalen en accessoires Kabelkanalen en accessoires

Kabelkanalen worden in schakel- en besturingspanelen en in machines en installaties toegepast. Naast standaard PVC-kanalen en halogeenvrije uitvoeringen (PC/ABS) biedt HellermannTyton ook accessoires voor het bevestigen van de kanalen en DIN-rail aan.

Gevlochten kous Gevlochten kous

Gevlochten kous voor kabelbescherming uit Polyamide 6.6 (PA66) en Polyester (PET, PBT), ook in combinatie met vertind koper voor EMC-afscherming. Geweven kous, zoals middels klittenband hersluitbare HELAHOOK en zelfsluitende beschermkous Helagaine Twist-In, zijn uitermate geschikt voor additionele kabelbescherming, aan reeds geïnstalleerde en aangesloten bekabeling.

Randbescherming Randbescherming

EdgeGuard uit Polyvinylchloride (PVC) om te gebruiken langs rechte plaatranden en Flexiform randbescherming uit Polyethyleen (PE), Polyamide (PA) of Polytetrafluorethyleen (PTFE) voor toepassing in plaatdoorsnedes en boor- of stansgaten.

Tules Tules

Knikbeschermingstules, Doorvoertules, Snoerbeschermingstules en Beschermkappen.

Kabelbescherming HelaGuard

Kunststof kabelbeschermslang HG-SW PA6 standaard

Kunststof kabelbeschermslang HG-SW PA6 standaard

De HG-SW kabelbeschermslang is uitstekend bestand tegen schurende werking, is slag- en vormvast, hoog flexibel en er is nauwelijks kans op materiaalvermoeidheid. Tevens is deze kabelbeschermslang goed bestand tegen oplosmiddelen en oliën en vrij van halogenen, zwavel en fosfor.

Wordt gebruikt in de volgende industrieën:

 • machinebouw
 • bouw
 • schakel- en besturingspanelen
 • openbare gebouwen en ruimten

Kunststof kabelbeschermslang HG-LW PA6 dunwandig

Kunststof kabelbeschermslang HG-LW PA6 dunwandig

De HG-LW kabelbeschermslang is lichtgewicht en zeer flexibel met een kleine buigradius. De kabelbeschermslang is uitstekend bestand tegen schurende werking, is slag- en vormvast, hoog flexibel en er is nauwelijks kans op materiaalvermoeidheid. Tevens is deze kabelbeschermslang goed bestand tegen oplosmiddelen en oliën en vrij van halogenen, zwavel en fosfor.

Wordt gebruikt in de volgende industrieën:

 • machinebouw
 • bouw
 • schakel- en besturingspanelen
 • openbare gebouwen en ruimten

De ideale oplossing, overal waar beperkte mechanische bescherming wordt vereist.

Kunststof kabelbeschermslang HG-FR PA6, vlamvertragend

Kunststof kabelbeschermslang HG-FR PA6, vlamvertragend

De HG-FR kabelbeschermslang is hoog vlamvertragend, heeft een lage emissie van rook en giftige stoffen en is zeer flexibel met nauwelijks kans op materiaalmoeheid. De kabelbeschermslang is tevens bestand tegen schurende werking, is slag- en vormvast, bestand tegen oplosmiddelen en oliën en vrij van halogenen, zwavel en fosfor.

Wordt gebruikt in de volgende industrieën:

 • spoorvoertuigen
 • spoortunnels
 • metrostations
 • openbare gebouwen en ruimten

De ideale oplossing, daar waar brandveiligheid voorop staat.

Kunststof kabelbeschermslang HG-DC PA6 dubbele sleuf

Kunststof kabelbeschermslang HG-DC PA6 dubbele sleuf

De HG-DC kabelbeschermslang in open uitvoering kan meerdere keren worden geopend en gesloten en biedt uitstekende bescherming tegen schurende werking. De kabelbeschermslang is tevens slag- en vormvast, bestand tegen oplosmiddelen en oliën en vrij van halogenen, zwavel en fosfor.

Wordt gebruikt in de volgende industrieën:

 • schakel- en besturingskasten
 • machinebouw
 • bouw

De ideale oplossing, overal waar retrofitting vereist is.

Metalen kabelbeschermslang SC gegalvaniseerde stalen beschermslang

Metalen kabelbeschermslang SC gegalvaniseerde stalen beschermslang

De SC gegalvaniseerde stalen beschermslang biedt zeer hoge drukvastheid, slagvastheid en treksterkte en is zeer flexibel.

Wordt gebruikt in de volgende toepassingen:

 • kabelbescherming in ondervloeren,
 • kantoren of data centers
 • bescherming voor hydraulische / pneumatische slangen

De ideale oplossing, overal waar goede mechanische bescherming vereist.

Metalen kabelbeschermslang SSC RVS slang

Metalen kabelbeschermslang SSC RVS slang

De SSC RVS beschermslang is uitstekend bestand tegen roest en corrosie, is flexibel en biedt zeer hoge drukvastheid, slagvastheid en treksterkte.

Wordt gebruikt in de volgende toepassingen:

 • Bescherming van sensorkabels
 • Buizen voor meetinstrumenten
 • Hydraulische en pneumatische leidingen

Wordt veelvuldig gebruikt in ziekenhuizen, klinieken en laboratoria. met name in corrosieve omgevingen.

Metalen kabelbeschermslang met kunststofmantel PCS gegalvaniseerde stalen beschermslang, PVC-mantel

Metalen kabelbeschermslang met kunststofmantel PCS gegalvaniseerde stalen beschermslang, PVC-mantel

De PCS gegalvaniseerde stalen beschermslang met PVC-mantel biedt zeer hoge drukvastheid, slagvastheid en treksterkte, is zeer flexibel en bestand tegen logen, zuren en chemicaliën.

Wordt vaak toegepast in machines en installaties.

Metalen kabelbeschermslang met kunststofmantel, vloeistofdicht LTS gegalvaniseerde stalen beschermslang, gladde PVC-mantel, vloeistofdicht

Metalen kabelbeschermslang met kunststofmantel, vloeistofdicht LTS gegalvaniseerde stalen beschermslang, gladde PVC-mantel, vloeistofdicht

De LTS gegalvaniseerde stalen beschermslang met gladde vloeistofdichte PVC-mantel (IP68, IP69 met LTS koppelingen) biedt zeer hoge drukvastheid, slagvastheid en treksterkte, goede flexibiliteit en is bestand tegen oliën en vetten, zuren en chemicaliën. De kabelbeschermslang is UV-bestendig en daardoor geschikt voor buitentoepassingen.

Wordt vaak toegepast in:

 • machines
 • werktuigen
 • installaties, binnen en buiten

De ideale oplossing, overal waar vloeistofdichtheid (IP68) een vereiste is.

Metalen kabelbeschermslang met kunststofcoating en gevlochten stalen mantel PCSB gegalvaniseerde stalen beschermslang, PVC-coating met gegalvaniseerde gevlochten stalen mantel

PVC-coating met gegalvaniseerde gevlochten stalen mantel

De PCSB gegalvaniseerde stalen beschermslang met PVC-coating en gegalvaniseerde gevlochten mantel is uitstekend bestand tegen schurende werking en EMC-afscherming. De kabelbeschermslang is tevens zeer flexibel en biedt zeer hoge drukvastheid, slagvastheid en treksterkte.

Industriële applicaties waar een hoge bestendigheid tegen schurende werking of EMC-afscherming vereist is.

Gevlochten kous

Helagaine HEGMAN en HEGMANWO gevlochten kous

Helagaine HEGMAN en HEGMANWO gevlochten kous

Helagaine HEGMAN en HEGMANWO zijn flexibele, gevlochten en niet-brandbare kous vervaardigd uit meta-aramide NOMEX. De grote oprekverhouding maakt eenvoudig aanbrengen mogelijk, ook bij grotere lengten en over connectoren.

Helagaine HEGMAN en HEGMANWO bieden optimale mechanische bescherming voor kabelbomen onder de meest uiteenlopende omstandigheden. De bekabeling is uitstekend beschermd tegen schurende werking, vlammen en hoge temperaturen. Tevens wordt een zeer hoge bescherming tegen straling en vloeistoffen verkregen. Helagaine HEGMANWO is tevens water en olie afstotend.

Helagaine HEGMAN en HEGMANWO is ontwikkeld voor applicaties waar mechanische bescherming bij hoge temperaturen is vereist, zoals lucht- en ruimtevaart, defensie, scheepvaart en tram- en treinstellen.

Zelfsluitende beschermkous Helagaine Twist-In

Zelfsluitende beschermkous Helagaine Twist-In

Kabelbescherming HelaGaine Twist-In is een zelfsluitende kous. Door de zelfsluitende functie kan de kous eenvoudig en snel worden aangebracht en verwijderd, zelfs bij ingesloten componenten en draden.

HelaGaine Twist-In biedt op elk moment snelle en eenvoudige toegang tot slangen en bedrading voor inspectie, onderhoud en montage. HelaGaine Twist-In is geschikt voor vele toepassingen en diameters.

HelaGaine Twist-In is verkrijgbaar in twee verschillende uitvoeringen:

 • Twist-In: variant voor algemeen gebruik, gemaakt van stevig polyester
 • Twist-In-FR: vlamvertragend, met EN 45545-2 goedkeuring

Standaard-gevlochten kous Helagaine HEGP

Standaard-gevlochten kous Helagaine HEGP

Helagaine HEGP gevlochten kous is vervaardigd uit polyester en is geschikt als flexibele kabelbescherming. Bovendien zijn ze eenvoudig aan te brengen. Helagaine gevlochten kous is in schaarvorm geweven, waardoor de kous bij samendrukken oprekt en bij uitrekken kleiner wordt.

Naast de hoge dekkingsgraad (ca. 81%) is Helagaine HEGP gevlochten kous door de hoge flexibiliteit eenvoudig aan te brengen. Om een optimale pasvorm te garanderen, zijn 13 verschillende afmetingen (van 1 tot en met 66 mm) leverbaar.

Helagaine HEGP wordt in de automotive-industrie, in de machinebouw en in schakel- en besturingskasten toegepast. De open structuur voorkomt ophoping van warmte. Helagaine HEGP voldoet aan de eisen zoals gesteld in DIN 5510-2 en is daarmee uitermate geschikt om toe te passen in talrijke applicaties in treinen en andere vormen van (openbaar)vervoer.

EMC-gevlochten kous met UL94V0-classificatie Helagaine HEGEMIPV1

EMC-gevlochten kous met UL94V0-classificatie Helagaine HEGEMIPV1

Helagaine gevlochten kous HEGEMIPV0, vervaardigd uit vertind koper en polyester, biedt zowel elektromagnetische als mechanische bescherming.
De gepatenteerde materiaalsamenstelling onderscheidt zich door een hoge slijtvastheid, zowel in- als extern. Het zorgt er tevens voor, dat de kous opgerekt en gemakkelijk aangebracht kan worden. HEGEMIPV0 keert, in tegenstelling tot andere metalen gevlochten mantels, terug in de oorspronkelijke vorm zodat de kabelbundel optimaal wordt beschermd. De koperdraden worden door de polyesterdraden beschermd, knik of breuk wordt zelfs bij 90º buiging verhinderd. Daardoor is HEGEMIPV0 uiterst geschikt voor toepassing in bewegende installatie- of machinedelen. Daarnaast wordt aan de internationale EMC-norm CISPR25 (10kHz tot 1GHz) voldaan.
HEGEMIPV0 is zelfdovend volgens UL94 V0 en is daarmee geschikt voor applicaties waar hoge eisen aan brandveiligheid worden gesteld.

Bij uitlevering is in de kous een ondersteunende buis aangebracht. Deze buis voorkomt samendrukken tijdens transport en opslag. Tevens maakt deze buis het invoeren van de kabel eenvoudiger.

Helagaine HEGEMIPV0 gevlochten kous kan worden toegepast voor het beschermen van gevoelige elektronica in combinatie met hoge eisen aan brandveiligheid, zoals de luchtvaart, allerlei vormen van (openbaar-) vervoer en defensieapplicaties.

Overige kabelbescherming

SPS-spiraalslang is zeer robuust en oliebestendig.

SPS-spiraalslang is zeer robuust en oliebestendig.

De voordelen van de SPS-spiraalslang ligt in de robuuste kwaliteit en in de bestendigheid tegen mechanische invloeden en olie. De grote binnendiameters van maximaal 50 mm maken het beschermen van bekabeling met grotere diameters mogelijk.

SPS-spiraalslang is met name geschikt wanneer een hoge trekvastheid vereist wordt of als grote diameters moeten worden gebundeld, zoals in bouwmachines, landbouwvoertuigen, installatiebouw en de petrochemische industrie.

Randbescherming voor het geleiden door plaatdoorsneden Flexiform randbescherming.

Randbescherming voor het geleiden door plaatdoorsneden Flexiform randbescherming.

De uiterst flexibele randbescherming is opgebouwd uit een vertand U-profiel, wat op de plaatrand wordt geplaatst. Het profiel hoeft niet te worden verlijmd, zodat snel een fraai afgewerkte, mechanische bescherming wordt gerealiseerd.

Flexiform-randbescherming wordt gebruikt om bekabeling en leidingwerk in de chassis- of apparatenbouw te beschermen, die via plaatopeningen of gestanste gaten moeten worden geleid.

Flexibele kabelbundelhouder Heladuct Flex

Flexibele kabelbundelhouder Heladuct Flex

De schroefbare kabelbundelhouders Heladuct Flex zijn geschikt voor het ruimtebesparend en overzichtelijk geleiden van bekabeling. Over de gehele lengte kan eenvoudig worden afgetakt. Door de hoge flexibiliteit is ook montage onder een hoek van 90º of meer mogelijk. De zelfklevende variant (SK) is middels een lijmstrook snel en eenvoudig fixeren. De hoogwaardige lijmlaag heft oneffenheden in de ondergrond op en is tevens zo uitgelegd dat de kabelbundelhouder ook op gepoedercoate oppervlakken goed en duurzaam kan worden verlijmd.

Heladuct Flex wordt veelvuldig ingezet in de paneelbouw maar ook in de meubelindustrie, waar bekabeling snel en zonder verstoring van het aanzicht geleid dienen te worden.

Kabelbeschermslang Helawrap HWPP

Kabelbeschermslang Helawrap HWPP

Helawrap is de ideale oplossing om kabels en bedrading te bundelen, te beschermen en te bevestigen in industriële omgeving, thuis en op kantoor.

Door het speciale profiel en het praktische tooltje kan Helawrap eenvoudig en snel worden gemonteerd. Het unieke design biedt de gebruiker de mogelijkheid om kabels op ieder willekeurig punt af te takken. Helawrap kan worden gemonteerd en verwijderd zo vaak als nodig is. Met de Helawrap hulpstukken kan de slang worden bevestigd aan of geleid langs haast ieder oppervlak.
Helawrap is leverbaar in verschillende kleuren en diverse diameters en in twee verschillende materialen. Een handig tooltje wordt altijd meegeleverd.

Veelgestelde vragen

Wat is kabelbescherming?

Kabelbescherming wordt gebruikt om kabels te beschermen tegen mechanische schade, omgevingsgevaren en onopzettelijke interferentie. Het implementeren van kabelbeschermingsmaatregelen helpt de integriteit, levensduur en betrouwbaarheid van kabelsystemen te garanderen. Kabelbescherming kan worden toegepast op verschillende soorten kabels en er zijn verschillende methoden van kabelbescherming beschikbaar, zoals fysieke bescherming (kabelgoten, doorvoeren en kanalen), routing en ondersteuning (kabelgoten, kabelbinders, klemmen en beugels).

Waarom is kabelbescherming belangrijk?

Over het algemeen is kabelbescherming belangrijk voor het behouden van een betrouwbare en veilige werking, het verlengen van de levensduur van kabels, het verminderen van uitvaltijd en het beschermen van data- en communicatiesystemen. Het is een essentieel aspect van het ontwerp en onderhoud van infrastructuur in verschillende industrieën.

Welke sectoren kunnen profiteren van kabelbescherming?

Kabelbescherming is nuttig in een groot aantal industrieën waar kabels worden gebruikt voor energieoverdracht, datatransmissie en algemene communicatie-infrastructuur. Hieronder vallen de volgende sectoren: bouw en infrastructuur, stroomopwekking en -distributie, telecommunicatie en datacenters, olie en gas, productie en de transportsector.

Kan kabelbescherming worden gebruikt in gevaarlijke of corrosieve omgevingen?

Kabelbeschermingssystemen zijn ontworpen om fysieke bescherming te bieden tegen verschillende omgevingsfactoren die kabels kunnen beschadigen, zoals vocht, chemicaliën, oliën, corrosieve stoffen, mechanische spanningen en extreme temperaturen. In corrosieve omgevingen, zoals kustgebieden met een hoog zoutgehalte of chemische verwerkingsfaciliteiten, moeten kabels worden beschermd om te voorkomen dat ze na verloop van tijd worden aangetast. In dergelijke scenario's worden vaak kabelbeschermingsoplossingen gebruikt die gemaakt zijn van materialen die bestand zijn tegen corrosie, zoals roestvrij staal of PVC. 

Hoe verwijder je kabelbescherming?

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het verwijderen van kabelbescherming om beschadiging van de kabels of onderliggende componenten te voorkomen. Het veilig verwijderen van kabelbescherming hangt af van het specifieke type bescherming. Om bijvoorbeeld kabelmantels te verwijderen, maakt u gewoon het klittenband of de zelfklevende sluitingen los en schuift u de hoes van de kabels. Om kabelgoten te verwijderen, moet je de beugels of klemmen losmaken die ze op hun plaats houden en vervolgens de kabelgoten van de kabels schuiven.

Hoe bescherm je kabels tegen knaagdieren?

Het beschermen van kabels tegen knaagdieren is essentieel om schade en veiligheidsrisico's te voorkomen. Knaagdieren, zoals ratten en muizen, hebben de natuurlijke neiging om aan verschillende materialen te knagen, waaronder kabels, wat kan leiden tot dure reparaties of onderbrekingen in de dienstverlening. Om dit te voorkomen kun je de volgende maatregelen nemen: 

 • Identificeer alle potentiële toegangspunten voor knaagdieren en sluit ze af.
 • Gebruik speciale behuizingen van metaal of andere knaagdierbestendige materialen om kwetsbare kabelverbindingen, aansluitingen of distributiepunten in onder te brengen.
 • Begraaf de kabels, indien mogelijk, onder de grond of breng ze boven de grond. Dit maakt het moeilijker voor knaagdieren om bij de kabels te komen.
 • Investeer in technologieën om knaagdieren af te schrikken. Denk eraan om langetermijnoplossingen te gebruiken.