29/05/2024
pictogram

Levensmiddelenindustrie

Levensmiddelenindustrie: perfecte oplossingen voor bekabeling

HellermannTyton biedt innovatieve systeemoplossingen voor de levensmiddelenindustrie: van detecteerbare bundelbanden volgens HACCP-standaard* via gemakkelijk te reinigen PVC-beschermslang tot corrosiebestendige markeringsplaatjes.

In het omvangrijke productportfolio vindt u onze jarenlange ervaring in deze branche terug, HellermannTyton biedt sinds 1935 excellente productkwaliteit en voldoet aan de speciale eisen van de diverse industriële segmenten.

In de niet-gesloten gedeelten van de levensmiddelenproductie is het raadzaam grondstoffen die gemakkelijk terug te vinden zijn toe te passen. HellermannTyton heeft daarvoor snel detecteerbare kunststof- en edelstaalcomponenten in haar gamma. Deze leveren een belangrijke bijdrage aan de kwaliteitsborging in de levensmiddelenindustrie, met name als volgens de HACCP-standaard wordt gewerkt. Onze detecteerbare componenten ondersteunen u bij het realiseren van een HACCP-concept. Hier vindt u een selectie van de betreffende componenten.

Duidelijke vereisten voor hoge eisen

Wie levensmiddelen produceert, stelt hoge eisen aan het productieproces. Daarom voldoen alle hier getoonde oplossingen aan REACH-richtlijn (EG) 1907/2006 en zijn ze vrij van DEHP (Bis(2-ethylhexyl)phtalat), een weekmaker die als schadelijk voor de voortplanting wordt beschouwd.

Producten voor kabelmanagement in de voedingsmiddelenindustrie

Veiligheid in de levensmiddelenindustrie

MCT/MCTS cable ties

MCT-/MCTS-bundelbanden zijn door metaalpigmenten of edelstaaldeeltjes detecteerbaar. Op het moment dat nieuwe machines worden geïmplementeerd of productiestraten worden aangepast dienen veel kabels en leidingen te worden gebundeld. Dan is het raadzaam het zekere voor het onzekere te nemen: bundelbanden uit de MCT-serie zijn vervaardigd uit een speciaal polyamide-compound, wat geheel is voorzien van metaalpigmenten. Zo kunnen zelfs kleine breukdelen worden gedetecteerd, mochten deze onverhoopt toch in het productieproces zijn beland. Contaminatie met kunststofdelen kan zo drastisch worden gereduceerd. Het betreffende gedeelte uit de productie kan direct worden geïdentificeerd en uitgesorteerd, de ideale oplossing voor de levensmiddelenindustrie. Niet geheel verwonderlijk, want de MCT-serie is in nauwe samenspraak met grote producenten van levensmiddelen ontwikkeld.

Naast de standaard MCT-serie biedt HellermannTyton ook de MCTS-serie, met name geschikt voor toepassing in zouthoudende oplossingen of omgevingen. In deze banden wordt dan ook RVS als pigment toegepast.

Belangrijk voor uw kwaliteitsborging in de levensmiddelenindustrie:

 • ondersteunt u bij het realiseren van een HACCP-concept 
 • zelfs kleine breukdelen zijn te detecteren 
 • contaminatie met kleine kunststofdelen wordt vrijwel uitgesloten 
 • variant MCTS is in het bijzonder geschikt voor zoute omgevingen met een hoge luchtvochtigheid

Meer informatie omtrent de MCT- en de MCTS-bundelbanden vindt u hier.

Corrosiebestendige MBT-bundelbanden en P-clips uit RVS

Corrosiebestendige MBT-bundelbanden en P-clips uit RVS

Bij het produceren van levensmiddelen zijn hoge temperaturen en mechanische belastingen geen uitzondering. Daarom zijn de MBT-bundelbanden van HellermannTyton de beste keuze voor bevestigingen die langdurig stand moeten houden. De gepatenteerde, niet losneembare sluitkop van de MBT-serie functioneert middels een- of twee kogels in een conisch huis, maakt dit mogelijk. De banden zijn gemakkelijk in de sluitkop in te voeren, door het gevorkte uiteinde van de band. P-clips uit RVS vormen het passende sluitstuk van deze bevestigingsoplossing.

MBT-bundelbanden zijn uit RVS vervaardigd en weerstaan zuren, zoutwater en temperaturen tot 538 ºC. Precies wat u nodig heeft bij het produceren van levensmiddelen.

Belangrijk voor uw kwaliteitsborging in de levensmiddelenindustrie:

 • bundelbanden uit roestvast edelstaal 
 • bestand tegen zuren en zoutwater 
 • bestand tegen temperaturen tot +538 °C

Voor het verwerken van de MBT bundelbanden dient u gebruik te maken van speciale handtools, meer informatie hierover vindt u hier

Voor hogere temperaturen in de levensmiddelenindustrie

E/TFE cable ties

E/TFE-bundelbanden, vervaardigd uit Ethyleen-Tetrafluorethyleen, kunnen worden ingezet in applicaties waar de banden aan chemicaliën worden blootgesteld (temperaturen tot +150 °C). In de levensmiddelenindustrie worden hoge eisen gesteld aan het productieproces en aan het reinigen van machines en installaties. De E/TFE-bundelbanden zijn voor de kwaliteitsborging in de levensmiddelenindustrie de juiste oplossingen: een hoge chemische bestendigeheid, bijvoorbeeld tegen agressieve reinings- en desinfectiemiddelen zoals waterstofperoxide (H2O2).

De E/TFE-bundelbanden kunnen zowel met de hand als met handgereedschap worden verwerkt. Deze laatste optie zorgt tevens voor een afwerking zonder scherpe randen, wat de kwaliteit van de productiemiddelen ten goede komt.

Belangrijk voor uw kwaliteitsborging in de levensmiddelenindustrie:

 • uitermatie geschikt voor omgevingen waaraan hoge eisen aan de hygiëne worden gesteld 
 • bestand tegen agressieve reinigings- en desinfectiemiddelen zoals waterstofperoxide (H2O2) 
 • Ethyleen-Tetrafluorethyleen — voor toepassingen waar chemicaliën vrijkomen, tot +150 °C

Meer infomratie over de E/TFE-bundelbanden vindt u hier.

Kabelbescherming in de levensmiddelenindustrie

PSRSC protective conduits

De PSRSC-beschermslang voldoet aan de Europese richtlijn 10/2011 voor kunststoffen die in contact staan met levensmiddelen en voldoen in combinatie met PSR-kunststof koppelingen en PSRSC-metalen koppelingen aan de eisen uit de levensmiddelenindustrie. De slang is spiraalversterkt uitgevoerd en gemakkelijk te reinigen, door de gladde buitenwand. De gladde binnenwand zorgt voor het licht doorvoeren van de bekabeling.

HellermannTyton biedt tevens een speciale koppeling voor de levensmiddelenindustrie aan: vervaardigd uit hoogwaardig RVS, voorzien van afronde randen en gladde oppervlakken, zonder holtes. Er vindt dus geen ophoping van vuil plaats, bacteriën kunnen niet groeien.

Belangrijk voor de kwaliteitsborging in de levensmiddelenindustrie:

 • spraalversterkte beschermslang 
 • gemakkelijk te reinigen
 • speciale gladde koppeling, zonder holtes

Meer informatie omtrent de PSRSC-beschermslang vindt u hier

De speciale koppeling voor de levensmiddelenindustrie vindt u hier.

Robuuste kabelmarkering in de levensmiddelindustrie

Robuuste kabelmarkering in de levensmiddelindustrie

HellermannTyton biedt robuuste labels aan, die bestand zijn tegen water, alcohol, oliën en oplosmiddelen. Met deze labels voorziet u installaties en componenten in de levensmiddelenindustrie van een duurzame markering. De lijmlaag van de labeltypes 1101, 1102, 1103, 1204, 1206 en 1210 kan -overeenkomstig ISEGA- probleemloos voor labels in de levensmiddelenindustrie worden toegepast, ook wanneer deze in direct komen met het product komen.

Belangrijk voor uw kwaliteitsborging in de levensmiddelenindustrie:

 • goed bestand tegen water, alcohol, oliën en oplosmiddelen

Corrosiebestendige markeringsplaatjes

M-BOSS marker plates

Verschaf u overzicht bij het produceren van levensmiddelen: de corrosiebestendige M-BOSS markeringsplaatjes zijn bestand tegen hoge temperaturen en de inwerking van chemicaliën zoals anoragnische zuren, zoutzuur en halogene zouten. De opdruk van de markering wordt hierdoor niet aangetast en blijft duidelijk leesbaar. 

Belangrijk voor uw kwaliteitsborging in de levensmiddelenindustrie:

 • opdruk bestaat uit geponste karkaters 
 • uitstekend bestand tegen hoge temperaturen, zuren en zouten

Goedkeuringen

Goedkeuringen