18/07/2024

Gevlochten kous voor industriële toepassingen

Gevlochten kous voor standaard- en speciale vereisten

Gevlochten kous: kabelbundeling en kabelbescherming in één

Organisatie en bescherming in één, met gevlochten kousvan HellermannTyton

Gevlochten kous wordt vooral gebruikt om kabels en draden te bundelen en te beschermen en om warmteontwikkeling te voorkomen. Zelfsluitende gevlochten kous is geschikt voor standaardtoepassingen en kan in één eenvoudige stap worden bevestigd en verwijderd.

Afhankelijk van de eisen bieden we gevlochten kous van verschillende materialen en met speciale eigenschappen, bijvoorbeeld hittebestendige gevlochten kous voor gebruik bij hoge temperaturen. We produceren ook beschermslangen die elektromechanische bescherming bieden, evenals slangen die bijzonder scheurvast zijn en uitstekende bescherming tegen schuren bieden.

Of het nu gaat om IT-infrastructuur of industrie: wij hebben de juiste geweven of gevlochten kous voor uw toepassing.

Gevlochten kous voor hoge temperaturen

Gevlochten kous van niet-brandbaar meta-aramide

HEGMAN gevlochten kous voor hoge temperatuur

HEGMAN en HEGMANWO Gevlochten kous voor hoge temperaturen is ontwikkeld voor toepassingen in veeleisende omgevingen waar hoge hitte- en brandbeschermingseisen een rol spelen en mechanische bescherming van kabelbomen vereist is.

Deze producten worden veel gebruikt in de volgende industrieën:

 • Lucht- en ruimtevaart
 • Defensie
 • Motorsport

De uitrekbare Gevlochten kous van HEGMAN en HEGMANWO biedt een goede slijtvastheid, is uiterst flexibel en is ook bestand tegen straling.
flexibel en ook bestand tegen straling en vloeistoffen. HEGMANWO is bovendien water- en olieafstotend.

Gevlochten kous van vlamvertragend polyester

Gevlochten kous van vlamvertragend polyester

De vlamvertragende gevlochten kous HEGPETFR is ontworpen voor gebruik in omgevingen waar een hoog niveau van brandbeveiliging vereist is. De kous is moeilijk ontvlambaar volgens UL 1441VW-1, halogeenvrij en wordt onder andere in de volgende industrieën gebruikt:

 • Bouw van railvoertuigen (EN45545-2 gecertificeerd)
 • Vloerwagenbouw
 • Robotica en automatiseringstechnologie

De beschermslang van robuust polyester is extreem slijtvast en zeer flexibel.

Helagaine HEGPA66, gemaakt van zeer duurzaam polyamide garen, is een flexibel en uitbreidbaar alternatief dat ook een zeer goede bescherming tegen slijtage biedt. Deze oplossing is met name geschikt voor toepassingen in de automobiel- en spoorwegindustrie.

Gevlochten kous EMC afscherming

Gevlochten kous EMC afscherming

HEGEMIP Gevlochten kous is rekbaar en uiterst flexibel: zelfs bochten van meer dan 90° zijn geen probleem. Hierdoor zijn ze perfect voor gebruik in kleine ruimtes en voor toepassingen waar de bekabeling aan veel beweging wordt blootgesteld.

HEGEMIP beschermslang voor bescherming tegen elektromagnetische interferentie bestaat uit een materiaalmix van halogeenvrij polyester (bescherming tegen schuren) en vertind koper (bescherming tegen afscherming). 

In tegenstelling tot volledig metalen oplossingen biedt deze combinatie een afschermend effect en tegelijkertijd gewichtsreductie.  

 

Verdere voordelen:

 • Met uitneembare binnenbuis voor maatvastheid en eenvoudig trekken van de kabel
 • Voldoet aan de vereisten van IEC CISPR25 (10 KHz tot 1 GHz)
 • Ideaal voor zeer gevoelige elektronica, bijv. in machines, militaire apparatuur en auto's

Naast de standaarduitvoering is de HEGMIP beschermslang ook verkrijgbaar in de volgende varianten:

 • HEGEMIP-VG voor militaire toepassingen, goedgekeurd volgens de militaire norm VG 96936-10 / Type A
 • HEGEMIP-HY: in zilver-oranje, voor hoogspanningstoepassingen in elektrische voertuigen

Zelfsluitende beschermkous

Zelfsluitende beschermkous

Twist-In zelfsluitende gevlochten van Polyester

De zelfsluitende Twist-In gevlochten kous van polyester is perfect voor installatie op vooraf geassembleerde kabels of voor montage achteraf. Hij kan met één enkele beweging worden geopend, waardoor de kabelbundel altijd gemakkelijk toegankelijk is voor onderhoud, reparatie en inspectie.

Twist-In zorgt voor eenvoudige kabelbundeling en ongecompliceerde kabelverwijdering - zonder demontage van verbindingselementen of andere accessoires. Vanwege de zeer goede slijtvastheid wordt Twist-In veel gebruikt in de machinebouw, elektrische installatie en automobielindustrie maar wordt ook gebruikt om kabels te beschermen in het thuiskantoor en voor entertainmentsystemen.

Twist-In is verkrijgbaar in praktische lengtes van 2 meter en 5 meter. De vlamvertragende Twist-In-FR beschermslang is de perfecte keuze voor toepassingen die een hoge mate van brandveiligheid vereisen.

Hersluitbare kabelbescherming met klittenband

Hersluitbare kabelbescherming met klittenband

HELAHOOK is een gevlochten kous met klittenbandsluiting die zich dankzij de hoge elasticiteit perfect aanpast aan de gebundelde goederen. De Gevlochten kous kan zo vaak als nodig worden gesloten en weer geopend - ideaal voor montage achteraf.

Omdat HELAHOOK herbruikbaar is, is het ook ideaal voor tijdelijk gebruik.

Deze gevlochten kous is geliefd in de volgende toepassingsgebieden:

 • machinebouw
 • constructie van railvoertuigen
 • evenementenbeheer
 • automobielindustrie

Beschermkous voor hydraulische toepassingen

HEGWS beschermslang voor hydrauliek

De extreem scheur- en slijtvaste HEGWS beschermkous van PA6 is speciaal ontworpen voor de bescherming van hydraulische leidingen.

HEGWS beschermt apparatuur en mensen die in de directe omgeving van grondverzetmachines en in omgevingen met mechanische trillingen werken. De HEGWS hydrauliekslang biedt ook bescherming tegen uittredende oliestralen, zogenaamde pin holes, en bescherming tegen slangbreuk.

Deze gesloten Gevlochten kous voldoet aan DIN EN ISO 3457 en DIN EN 1299.

FAQ - veelgestelde vragen

Wat is gevlochten kous

Helagaine HEGPETFR, vlamvertragende beschermkous

Gevlochten kous helpt om kabels en draden te organiseren en te bundelen. Maar dat is niet alles: ze bieden ook bescherming tegen warmteontwikkeling en slijtage.

Terwijl standaardoplossingen thuis en in IT-omgevingen worden gebruikt, worden gevlochten kousen met speciale eigenschappen bijna alle takken van industrie gebruikt - zoals: de auto-industrie en de bouw van railvoertuigen, maar ook in de lucht- en ruimtevaart en defensie.

Hoe verwerkt je gevlochten kous

Helagaine Twist-In-FR zelfsluitende, vlamvertragende polyester gevlochten kous

Door hun flexibiliteit kunnen de meeste gevlochten kous gemakkelijk met de hand over de kabelbundel worden getrokken. Met een schaar of stanleymes kun je de beschermslang eenvoudig op de juiste lengte knippen (zie: Hoe snijd/knip ik gevlochten kous?).

HellermannTyton gevlochten kous wordt geleverd met een uitneembare binnenmantel, waardoor de kous gemakkelijker over de kabelbomen kan worden geschoven.

In tegenstelling tot gesloten gevlochten kous is er ook een open variant beschikbaar. Deze zijn met name geschikt voor snelle installatie, maar ook voor retrofitting. HellermannTyton biedt beschermslang met sleuven en klittenband, zoals HELAHOOK, en zelfsluitende beschermslang zonder klittenband, zoals Twist-In.

Hoe snijd/knip je gevlochten kous?

HSG heatcutter voor gevlochten kous

Als je gevlochten kous met een gewone schaar knipt, zullen de uiteinden waarschijnlijk rafelen. Daarom wordt het gebruik van een heatcutter (HSG0) aanbevolen voor kleine tot middelgrote hoeveelheden. Hiermee kun je polyester beschermkous netjes snijden - zonder rafels.

De heatcutter is binnen een paar seconden klaar voor gebruik - druk gewoon op een knop. Het metalen mes wordt verwarmd, snijdt door de kous of stof en zorgt er tegelijkertijd voor dat de gesneden filamentuiteinden samensmelten zonder te rafelen.

Ondanks zijn robuustheid is de HSG0 heatcutter zeer licht en gemakkelijk te hanteren.