17/06/2024

Het erfgoed van ons bedrijf

Het verhaal achter HellermannTyton


Paul Hellermann's legacy Paul Hellermann's legacy


Paul Hellermann liet zich inspireren door de kleine rubberen slangetjes in fietsventielen

Overal waar stroom in een draad stroomt of waar data wordt overgedragen via een glasvezelkabel, is een HellermannTyton-product nooit ver weg. Het bedrijf, voortgebouwd op een inventieve erfenis die in 1935 in Duitsland begon, is nu wereldwijd één van de toonaangevende fabrikanten en leveranciers van die worden gebruikt voor het bevestigen, fixeren, verbinden, isoleren, beschermen en identificeren van elektrische en databekabeling in gebouwen, in de grond, in machines en in voertuigen.

HellermannTyton verkoopt nog steeds producten zoals die werden uitgevonden door grondlegger Paul Hellermann om kabelmantels te beschermen tegen schade. Toen hij, geïnspireerd door de piepkleine rubberen slangetjes in de fietsventielen van het type Woods/Dunlop, zijn driedoorntangen en chloropreen kousen op de markt bracht, had hij zich waarschijnlijk niet kunnen voorstellen hoe groot zijn bedrijf, dat hij in 1935 in Hamburg oprichtte, zou worden.

Tegenwoordig staat het merk HellermannTyton synoniem voor een uitgebreid portfolio van hoogwaardige producten, expertise op het gebied van kabelmanagement en professionele service aan engineers en technici over de hele wereld.

1935–1959

Van het Hellermann-bundelsysteem tot kunststof kabelbinders


The Hellermann Binding System in advertising The Hellermann Binding System in advertising


Het Hellermann-bundelsysteem was populair onder de eerste kabelboomproducenten

Elektrische bedrading was in de vroege jaren '30 omhuld met rubber en gebonden met katoenen draad. Paul Hellermann (1886-1958) bedacht een ingenieus systeem voor het eenvoudig oprekken van rubberen kousen over de kabelmantels om te voorkomen dat de uiteinden rafelen.

Paul Hellermann GmbH werd in 1935 opgericht in Hamburg. Het bedrijf vervaardigde en verkocht driedoorntangen en chloropreen isolatiekousen en doorvoertules in verschillende maten.

In 1938 breidde Hellermann zijn bedrijf uit naar het Verenigd Koninkrijk in een joint venture met Jack Bowthorpe (1905-1978). Naarmate bekabeling steeds complexer werd, bevonden Hellermann Electric Ltd. en een reeks Bowthorpe Hellermann-bedrijven zich in de ideale positie om te voldoen aan de bekabelingsbehoeften van de bloeiende naoorlogse ruimtevaart-, automobiel- en elektrotechnische industrie. Het bedrijf was één van de eersten die een numeriek markeringssysteem op gekleurde tules aanbood.

Voor zijn dood in 1958 verkocht Hellermann zijn oorspronkelijke bedrijf en aandelen in het Britse joint venture aan Bowthorpe, onder wiens leiding het bedrijf al snel uitbreidde met kunststof spuitgiet- en extrusietechnologie. Het was precies het juiste moment om te profiteren van de komst van de kunststof kabelbinder.

 

1935 Paul Hellermann GmbH werd op 14 december 1935 opgericht te Kirchenallee 57 in Hamburg (Duitsland).
1936 Hellermann bundelsysteem gepatenteerd.
1937 Hellermann driedoorntangen gepatenteerd.
1938 Hellermann Electric Ltd. opgericht, Purley Way, Croydon (VK).
1940 Bowthorpe-Hellermann-bedrijven verhuisd naar Oxford (VK) voor de duur van de oorlog; Duitse locatie verplaatst naar Moorende 6/8 in Hamburg.
1942 Eerste rubberen kabelmarkeringen voor vliegtuigen vervaardigd in Oxford.
1944 Duitse fabriek moest door bomschade noodgedwongen worden verhuisd naar Große Bleichen 23 in Hamburg.
1948 Bowthorpe Holding-bedrijven verhuisden naar een speciaal gebouwde locatie, Gatwick Road, Crawley (VK).
1950 Twinlay Cable Marker, kous bedekt met transparante kunststof folie, geïntroduceerd; Duitse onderneming verhuisd naar Hegestraße 40 in Hamburg
1952 Cheltenham Plastics overgenomen en extrusiebedrijf samengevoegd met Hellermann Electric in Crawley (VK) als Hellermann Ltd.; kunststof P-Clip-assortiment uitgebreid; kabelbevestiging gelanceerd.
1955 Vestiging geopend in Canada.
1957 Paul Hellermann verkocht zijn bedrijf en aandelen in Hellermann Electric aan Jack Bowthorpe.
1958 Insuloid Manufacturing Co. Ltd. (6 jaar later overgenomen) vervaardigde de eerste polyamide kabelbinders in het VK.

 

1960–1979

Kabelbinders winnen terrein en het Tyton-systeem is een groot succes


Kabelrap, nylon cable ties and the Tyton System Kabelrap, nylon cable ties and the Tyton System


Tyton en Kabelrap werden uitgevonden om te voldoen aan de industriële vraag naar schaalbare kabelbindsystemen

Aan het begin van de jaren ‘60, voortbouwend op een decennium aan ervaring, breidde de Bowthorpe Hellermann-bedrijven al snel uit met de kunststof spuitgiettechnologie. De Insuloid Manufacturing Company uit Manchester, één van de eerste Britse gespecialiseerde fabrikanten van thermoplastische (polyamide 6.6 of ‘nylon’) kabelbinders, werd in 1964 overgenomen en samengevoegd tot Hellermann Ltd. Het Insulok LK kabelbinders assortiment werd de basis van de T-serie kabelbinders, die vandaag de dag nog steeds door HellermannTyton worden verkocht.

Ondertussen bouwde de Duitse kant van het elektrotechnische bedrijf, geleid door hoofdingenieur Heinrich Kabel, voort op de inventieve erfenis voor kabelmanagement van Paul Hellermann. Dit werk bereikte een hoogtepunt met de lancering in 1965 van de zeer succesvolle ‘Tyton’ tool - het eerste continue bundelsysteem. De hiervan afgeleide ‘Kabelrap’-kabelbinder en KR-applicatietool die twee jaar later volgden, worden nog steeds verkocht.

De wijdverspreide internationale faam die door de Tyton tool en Kabelrap werden behaald, werd benadrukt met de wereldbol die werd toegevoegd aan het gemoderniseerde bedrijfslogo uit 1967. Toen in 1969 in de Verenigde Staten en in 1970 in Japan zusterbedrijven werden gevestigd, werden deze bedrijven geregistreerd onder de naam Tyton.

 

1960 Hellermann in Duitsland verhuisde naar een speciaal gebouwde fabriek in Pinneberg buiten Hamburg.
1961 Bedrijven gevestigd in Frankrijk en Australië.
1963 Verbeterde driedoorntangen gepatenteerd.
1964 Insuloid Manufacturing Co. Ltd. (opger. 1933) overgenomen en samengevoegd in Manchester (VK); Insulok sluitprincipe gepatenteerd - de basis voor onze kabelbinders uit de T-serie.
1965 Tyton System, continue bundelsysteem gelanceerd.
1966 Bedrijf gevestigd in Zuid-Afrika; Insultite Helashrink (vormstukken) gelanceerd; eerste kabelbinders met buitenvertanding geïntroduceerd.
1967 Kabelrap tool en KR-serie gelanceerd.
1969 Tyton Corporation of America, gevestigd in Milwaukee, Wisconsin (VS); eerste zelfklevende kabelbevestiging gepatenteerd.
1970 Tyton Company of Japan gevestigd in Tokio en Hellermann do Brasil Industria e Comercio Ltda gevestigd in São Paulo (Brazilië).
1978 1978: Hellermann Electric verhuisd naar een nieuwe, speciaal gebouwde faciliteit in Plymouth (VK).
1979 Productiefaciliteiten uitgebreid in Pinneberg (Duitsland).

 

1980–1999

Vraag naar kabelmanagement leidt tot internationale expansie


Global cable management expertise Global cable management expertise


Expertise in bevestiging, fixatie en markering vormen de basis voor succes in alle industrieën over de hele wereld

De vraag naar meer en meer gespecialiseerde onderdelen voor kabelbomen nam drastisch toe met de technologische vooruitgang in vliegtuigen, voertuigen, industriële installaties en telecommunicatie. 

Het bedrijf begon met het toevoegen van op maat gemaakte productontwikkeling en hooggekwalificeerde thermoplastische technieken aan zijn aanbod op belangrijke markten. Het begon ook aan een ongekende fase van internationale groei. Tegen het eind van de jaren '90 beschikte Hellermann over lokale vertegenwoordiging in 27 landen en breidde zijn productiemogelijkheden uit naar alle continenten. 

 

1980 Vestiging overgenomen in Noorwegen.
1981 Vestiging geopend in Singapore.
1982  Magazijn toegevoegd aan zes productiefaciliteiten in Manchester (VK); bedrijf gevestigd in Zweden.
1986 Productiefaciliteiten geopend in Hyogo (Japan).
1987 Begonnen met kunststof buisextrusie in Plymouth (VK).
1988 Vestiging geopend in Finland.
1990 De elektrische AutoTool en pneumatische TytonTool als automatische applicatietool voor kabelbinders gelanceerd.
1991 Eerste gespecialiseerde kabelbevestigingsbeugel geproduceerd voor klanten in de automobielindustrie.
1992 Productiefaciliteiten in Trappes (Frankrijk) geopend.
1994 Vestiging geopend in Mexico.
1995 Vestiging geopend in Italië; eerste thermotransfer labelprinter en TT1000-printer gelanceerd.
1996 Vestiging geopend in Hongkong.
1997 Vestiging geopend in China met speciaal gebouwde productiefaciliteiten geopend in Wuxi; ook Vestiging geopend in de Filipijnen en Thailand en agent overgenomen in Oostenrijk; Autotool 2000 gelanceerd.
1998 Agent  overgenomen in Argentinië en in Spanje/Portugal; TipTags gelanceerd.
1999 Wereldwijde naamsverandering naar HellermannTyton (27 landen op dit moment); nieuwe speciaal gebouwde productiefaciliteiten geopend in Manchester (VK).

 

2000–today

Gestage groei, consolidatie en focus op belangrijke industrieën


Custom thermoplastic components and quality cable management products Custom thermoplastic components and quality cable management products


Het merk HellermannTyton is synoniem voor hoogwaardige kabelmanagementproducten en -service

Het nieuwe millennium begon met de introductie van de geharmoniseerde bedrijfsnaam "HellermannTyton" voor alle entiteiten over de hele wereld. 

Een sterke reputatie als producent en leverancier van hoogwaardige kabelmanagementproducten en het succes als ontwikkelingspartner voor op maat gemaakte thermoplastische componenten hebben ervoor gezorgd dat HellermannTyton jaar na jaar consequent beter presteert dan de economische basisgroei. De productiecapaciteit is achtereenvolgens verhoogd in overeenstemming met de vraag van klanten in alle regio's wereldwijd. 

Het bedrijf ging in maart 2013 naar de beurs in Londen. Ruim twee jaar later deed Delphi Automotive Systems PLC een succesvol bod om het bedrijf te kopen. HellermannTyton werd vervolgens geïncorporeerd in de Delphi Electrical/Electronic Architecture-divisie in december 2015.

Sinds de herstructurering van het moederbedrijf in Aptiv PLC in december 2017, maakt HellermannTyton nu deel uit van de divisie Signal and Power Solutions voor de ontwikkeling van kabelassemblages voor geavanceerde voertuigsystemen, maar blijft opereren onder zijn eigen merk. Naast de automobielsector is HellermannTyton een belangrijke leverancier van kabelmanagementproducten voor klanten in alle andere bedrijfstakken, met name lucht- en ruimtevaart, spoorweg, witgoed, duurzame energie en elektrische installaties.

 

2000 HellermannTyton Data UK overgenomen; Vestiging geopend in Denemarken; speciaal gebouwde productiefaciliteiten geopend in Tornesch (Duitsland); nieuwe productiefaciliteiten geopend in Johannesburg (Zuid-Afrika); detecteerbare kunststof MCT-kabelbinders gelanceerd voor de voedingsmiddelenindustrie.
2001 Capaciteit productiefabriek verdubbeld in Wuxi (China); gespecialiseerde EdgeClip-bevestigingsproducten geïntroduceerd.
2002 Vestiging geopend in Zuid-Korea; nieuwe productiefaciliteiten geopend in Jundiaí (Brazilië).
2003 Pre-terminated RapidNet-systeem voor datacenters gelanceerd.
2004

ATS3080 afvalvrij, automatisch bundelsysteem gelanceerd.

2005 Vestiging geopend in Nederland en België.
2006 Vertrek uit Spirent PLC (voorheen Bowthorpe Holdings) en overname door Doughty Hanson & Co. (VK).
2007 Productiefabriek in Wuxi (China) uitgebreid.
2008 Vestiging geopend in Polen, Rusland en India.
2011 Nieuwe productiefaciliteiten geopend in Plymouth (VK);
2012 Logistiek centrum geopend in Wuxi (China).
2013 Beursgang in Londen; extra productiefaciliteiten geopend in Milwaukee (VS); EVO7 handgereedschap voor kabelbinders gelanceerd.
2014 Kantoor gevestigd in de Verenigde Arabische Emiraten; procesbetrouwbaar Autotool 2000CPK gelanceerd.
2015 Incorporatie in Delphi Automotive Systems PLC (nu Aptiv PLC); productiefaciliteit geopend in Songdo (Republiek Korea).
2016 Productiefaciliteit in Słupca (Polen) geopend; nieuw distributiecentrum geopend in Cannock (VK); kantoor gevestigd in Turkije.
2017 Gloednieuwe HellermannTyton Data-productiefaciliteit geopend in Northampton (VK); productiefaciliteit geopend in Monterrey (Mexico); HellermannTyton ACADEMY wereldwijd geïntroduceerd; Ratchet P-Clamp en RFID-kabelbinders en accessoires gelanceerd.
2018 De allereerste bedrijfsbrede, wereldwijde brand campaign MADE FOR REAL gelanceerd.
2019 Tanger Automotive City (TAC) productiefaciliteit geopend in La Ville Nouvelle Cherafate (Marokko).