Detecteerbare kunststoffen kunnen het risico op verontreiniging van levensmiddelen minimaliseren

Datum: 01/03/2016

Amersfoort, 02-03-2016 – De recente terugroepactie van Mars Incorporated*, veroorzaakt door een klein stukje plastic dat door een consument in een chocoladereep werd aangetroffen, toont de problematiek van het detecteren van ongewenste kunststof objecten, die levensmiddelen tijdens de productie onbedoeld verontreinigen.

Op veel van de voedingsmiddelen en dranken in het schap van de supermarkt staan bekende namen. De goede naam van deze merken is sterk afhankelijk van de interne processen voor veiligheid en hygiëne die de producent hanteert.

"HellermannTyton heeft in de loop van het afgelopen decennium nauw samengewerkt met toonaangevende producenten van voedingsmiddelen en dranken om de detecteerbaarheid van kunststof componenten van de bekabeling van procesinstallaties en verpakkingsmachines te verbeteren en het verontreinigingsrisico door onderdelen van kunststof bij een lopende band beter te bewaken", verklaarde Raymond Nierkes, Sales manager van HellermannTyton B.V. "Als resultaat daarvan brachten wij de eerste detecteerbare kabelbinders op de markt en spelen wij nu ook een toonaangevende rol bij de fabricage van metaalhoudende bundelbanden en andere detecteerbare kabelmanagementproducten."

HellermannTyton biedt een compleet assortiment professionele kabelaccessoires van kunststof met metalen deeltjes aan. Deze producten kunnen door metaal- en röntgen-detectiesystemen, die vaak als controlemiddelen worden gebruikt, als vreemde objecten worden herkend.

"Dankzij het hoge gehalte metaaldeeltjes in onze producten zijn niet alleen de gehele kabelbinder, schroefzadel en beschermslang detecteerbaar, maar ook de allerkleinste afgebroken stukjes, die tijdens onderhoudswerkzaamheden per ongeluk in het productieproces terecht kunnen komen. Dergelijke kleine stukjes zijn met behulp van geschikte detectieapparatuur gemakkelijk op te sporen voordat ze de consument bereiken", aldus Nierkes.

Een voorbeeld hiervan zijn de detecteerbare MCTS-bundelbanden van HellermannTyton, die bij het gebruik van erkende meettechnieken de detecteerbaarheid van ferrometalen van 1,0 mm tot 3,4 mm (diameter metalen kogeltje) garanderen.

* Bron: “Mars Chocolate Issues Voluntary Recall", website Mars 

Blijf in contact!


Update: 08/08/2020 © HellermannTyton 2020