30/04/2024

Duurzaam door ontwerp: de materialen die we gebruiken heroverwegen

Wat doet HellermannTyton om de CO2-voetafdruk van zijn product oplossingen te verminderen?

 

Meer informatie over de thermoplasten waarvan HellermannTyton producten maakt en hun verschillende relatieve CO2-voetafdruk Meer informatie over de thermoplasten waarvan HellermannTyton producten maakt en hun verschillende relatieve CO2-voetafdruk


Verminderen. Hergebruiken. Recyclen ... Heroverwegen. Het is onze missie om kunststof productoplossingen duurzamer te maken door ze te ontwerpen. Lees verder om te ontdekken wat dit in de praktijk betekent.

Het verminderen van de totale Product Carbon Footprint (PCF) betekent onder andere het heroverwegen van de materialen waarvan we onze producten maken. Het vervangen van materialen kan een grote bijdrage leveren aan het verminderen van de PCF, omdat elk materiaal een andere equivalente koolstofvoetafdruk met zich meebrengt. Maar het vervangen van een thermoplast door een ander thermoplast is in de praktijk nooit zo eenvoudig als het klinkt. Er is veel technische expertise en testwerk nodig om de juiste balans te vinden tussen chemie, fysica, engineering, toepassingsverwachtingen en de economische kosten van het uiteindelijke onderdeel. Samen met onze leveranciers onderzoekt HellermannTyton actief de meest duurzame materiaalopties voor onze kabelmanagementoplossingen. Ons doel is om onze klanten altijd het meest duurzame alternatief te bieden.

Helpen bij het vinden van de meest duurzame materiaaloptie

Neem contact met ons op voor materiaaladvies

Al tientallen jaren maken we gebruik van gesloten kringloopprocessen waarbij restmateriaal wordt teruggevoerd in onze productie en restwarmte intern wordt gebruikt. We boeken ook uitstekende vooruitgang om het aandeel elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen te vergroten. De volgende mijlpaal in ons streven naar een koolstofneutraal productassortiment is het verminderen van de koolstofvoetafdruk van onze producten (PCF/cradle-to-gate) waar dat realistisch gezien mogelijk is.

Uiteindelijk bepaalt hoe onze producten door de eindgebruiker worden gebruikt en wat er aan het einde van hun leven gebeurt, hoe duurzaam de bijdrage van ons product is in de volledige levenscyclus van wieg tot graf.

Wij beschikken over de vaardigheden en kennis om u te helpen de meest duurzame materiaalkeuze te maken voor uw product toepassing. Praat met ons om de juiste oplossingen te vinden voor uw industriële toepassingen.

Verschillende polymeren, verschillende CO2-voetafdrukken

Grafiek met de verschillende relatieve koolstofvoetafdrukken van gewone thermoplasten, verschillende koolstofvoetafdrukken

De hoeveelheid energie en de daaruit voortvloeiende uitstoot (CO2-equivalent) om plastic grondstoffen te winnen en te maken, varieert afhankelijk van veel factoren. Daarom hebben alle thermoplasten die we kopen en waarmee we werken een verschillende equivalente CO2-voetafdruk voordat we nog meer energie toevoegen om ze in onze producten om te zetten.

Thermoplastische grondstoffen die we vaak gebruiken zijn onder andere:

  • Polyamide 6.6 (PA66 ook bekend als nylon)
  • Polypropylene (PP)
  • Polyethylene (PE)
  • Polymethylene (POM ook bekend als acetaal)
  • Polyetheretherketone (PEEK)

 

Wist je dat?  De hoeveelheid CO2  die wordt uitgestoten per kg polypropyleen (PP) is ongeveer 33% van de hoeveelheid die wordt uitgestoten per kg nylon (PA66). Dit komt door de verschillende processen en de energie die nodig is om deze stoffen te maken.

 

De eigenschappen van de grondstof worden ook verder gewijzigd door additieven (bijvoorbeeld voor meer sterkte, weerstand tegen hitte, UV-stralen, chemicaliën enz.). De CO2e  voetafdruk van deze additieven beïnvloed ook de netto emmisie balans.  

Mengels van verschillende polymeren, zoals PP met PA, leveren ook lichtere producten op, die voertuigen kunnen helpen brandstof te besparen, maar het is een grotere uitdaging om ze economisch terug te brengen naar ciculaire gebruiksmodellen dan pure thermoplasten met een meer conventionele set additieven zoals PP.

 

Bio-based materialen uit hernieuwbare bronnen

Bio-based materialen

We bieden al geselecteerde producten die gemaakt zijn van grondstoffen op bio-basis. Dit zijn kunststoffen die geheel of gedeeltelijk zijn afgeleid van hernieuwbare organische bronnen in plaats van eindige fossiele bronnen.

Voorbeelden zijn PA11 of PA6.10, die zijn afgeleid van ricinusolie. PA11 is een zeer sterk, licht en flexibel materiaal dat bestand is tegen veroudering. Dat maakt het bijzonder geschikt voor langdurige buitentoepassingen zoals in zonne-energieparken.

Bio-based kunststoffen worden over het algemeen als CO2-neutraalbeschouwd in de zin dat een plant tijdens zijn levensduur evenveelCO2 opneemt als hij uitstoot wanneer hij aan het einde van zijn levensduur wordt weggegooid. Daarom werken we samen met klanten en materiaalleveranciers over de hele wereld om polymeren te testen die zijn afgeleid van alternatieve organische bronnen zoals maïszetmeel of gerecyclede plantaardige oliën.

Gerecycled materiaal en circulariteit

Gerecycled materiaal

De belangstelling voor circulaire bedrijfsmodellen voor kunststof grondstoffen groeit en we helpen klanten steeds vaker om de hoeveelheid gerecycled materiaal in hun onderdelen te vergroten.

Het opnemen van post-industrieel recyclaat (PIR) - zoals verouderd materiaal van onze klanten, of post-consumer recyclaat (PCR) - zoals teruggewonnen oceaanplastic - in de materiaalmix brengt een aantal uitdagingen met zich mee, maar de kennis die we opdoen bij deze projecten is voor ons van onschatbare waarde bij het faciliteren van de overgang naar duurzamere kunststofproducten.

Goed ontworpen hergebruik van materiaal produceert zeker minder uitstoot dan de productie van nieuw materiaal uit fossiele brandstoffen.

 


Praat met ons over uw behoeften

Wij verwelkomen en ondersteunen uw initiatieven om opnieuw na te denken over de onderdelen en materialen die u nodig hebt voor uw toepassingsscenario's. HellermannTyton adviseert u graag welke van onze producten voldoen aan alle toepassingseisen met de laagste milieueffecten.

 

Neem contact met ons op via dit formulier:

Inschrijven nieuwsbrief

Privacy is voor ons net zo belangrijk als voor u.
Lees meer hierover in ons Privacy Statement.
Reseller Contact